Все повече проблеми и неизвестни се трупат около един от

...
Все повече проблеми и неизвестни се трупат около един от
Коментари Харесай

Лабиринт от проблеми за смяната на кюбметата с екоуреди в Пловдив за 13 млн. лева

Все повече проблеми и незнайни се натрупат към един от най-големите и значими планове на Пловдив за 2022 година – промяната на отоплителните уреди, които замърсяват въздуха. Общата стойност на плана е близо 13 млн. лв. с Данък добавена стойност, а поръчката е разграничена на 5 позиции. Както TrafficNews писа Община Пловдив избра реализатор за първата позиция – за замяна на кюмбетата с климатици. Стойността на поръчката е за близо 7 млн. лв., само че тя към този момент е блокирана в Комисия за защита на конкуренцията.

За нея имаше подадени 5 предложения, само че финала бе позволена единствено един консорциум - ДЗЗД " Чист въздух - Пловдив ". В него има три компании, две софийски – „ Магнум – Д” и „ Термофлуид Инженеринг”, както и пловдивската – „ Клима груп”.

Първата тъжба против избора на компанията бе от „ „ Темпекс” в Комисия за защита на конкуренцията, само че последва и втора такава от различен отхвърлен участник – „ Аеро концепт инженеринг”. Така Комисията за защита на конкуренцията ще гледа двете тъжби, а настрана, те могат да стигнат и до Върховен административен съд, което значи още месеци на обжалване.

Междувременно две от другите четири позиции бяха прекъснати. Едната от тях за доставка и гаранционно обслужване на радиатори не се яви нито един претендент, а по другата всички компании бяха отстранени.

Тя е за доставка, монтаж, въвеждане в употреба и гаранционно обслужване на отоплителни устройства за битово отопление на природен газ и радиатори, които са общо 160 на брой, а прогнозната цена е 720 000 лв.. Компаниите обаче не са отговаряли на изискванията и са били отстранени.

Комисията е избрала компания за втората позиция - за доставка, монтаж, въвеждане в употреба и гаранционно обслужване на отоплителни устройства за битово отопление на пелети и радиатори предложения са подали две компании, а цената е близо 4 млн. лв.. За нея бяха кандидатствали две компании, а до финала бе пусната единствено една – консорциум с водещ сътрудник софийската компания „ Актив билд” ООД.

Всички тези дейности н Община Пловдив, и следствията от тях, слагат и под голяма въпросителна осъществяването на плана. За първата позиция се обрисува сериозна правосъдна сага, която може да продължи месеци. Община Пловдив пък ще би трябвало да пусне нови поръчки за другите две позиции, което отново допуска няколко месеца работа, в най-хубавия случай.

Крайният период за реализацията на плана пък е края на 2023 година. С други думи – Община Пловдив може да се затрудни съществено да влезе в графика за осъществяването на плана.

Зам.-кметът Анести Тимчев, който е възложител на поръчката и дава отговор за плана, не скри също опасенията си от периодите.

„ Честно да ви кажа – имам и аз опасения за периодите. Но като зам.-кмет съм задължен да направя всичко допустимо да приведа този план до край и в срок”, сподели Тимчев. Той изясни, че скоро следва диалог със Световната банка, които финансират част от плана, като ще сложи проблемите за периодите по плана.

„ Ако нямаме опция да удължим периодите, то ще би трябвало да влезем в тези, които са ни дадени. Не можем да не приведем плана до край, тъй като той е фундаментален за Пловдив, а и страната. Още повече чакаме още 40 млн. лв. по същата стратегия след реализацията на първия”, сподели Тимчев.

На уеб страницата на Община Пловдив към момента стоят и описите от 1650 души, които са утвърдени за промяна на отоплителните уреди, само че този брой е прекомерно дребен. През плана би трябвало минимум 3100 души да се възползват от промяна на отоплителните уреди с екологични такива.

Градските управляващи пък може да се принудят да създадат анекс с спечелилия от първата позиция – за промяната на климатиците. Причината е, че те са дали скица за замяна по отношение на календарни дни, считано от средата на годината, а този период към този момент се съкратява значително.

Това е обаче при изискване, че Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд потвърдят решението на Община Пловдив, в случай че то бъде анулирано, то ще би трябвало да се пусне напълно нова поръчка, с нови параметри и цени, а тогава крайният период от 2023 година, ще наподобява неизпълним Рубикон.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР