Все повече младежи възприемат електронните спортове като реални и виждат

...
Все повече младежи възприемат електронните спортове като реални и виждат
Коментари Харесай

Спортисти на бъдещето: да изкарваш милиони докато играеш на PC

Все повече младежи възприемат електронните спортове като действителни и виждат в тях бъдещата си специалност

Общата сума на премиите, раздадени в шампионати по електронни игри през 2017 година, възлиза на 1,5 милиарда $

Ако в никакъв случай не сте гледали игра на Dota 2, първият допир с нея може да ви докара световъртеж. Ще се изправите пред екран, цялостен с подскачащи анимации, специфични резултати, странни борби с чудати средства. Ако пък въобще не сте играли компютърни игри, ще ви се стори мъчно да наблюдавате всички дейности.

Естонецът Клемент Иванов обаче гледа на екрана по друг метод. Той вижда всеки воин като пешка в постепенно движеща се стратегическа игра, сходна на шахмата. „ Това не е бърза игра. След като стигнете до несъмнено равнище, тактиката става по-важна от времето за реакция “, споделя Иванов, представен от MIT Technology Review.

Dota 2, или по-точно Defense of the Ancients 2, е една от най-популярните игри на международната сцена на електронните спортове. Миналата година конкуренцията „ The International ”, проведена от разработчика на играта Valve, събра над 92 милиона онлайн фенове, множеството от които в Китай. Сумарно са гледани над 509 милиона часове игра…

Професионалисти в един нов спорт

Иванов е единствено един от няколко дузини „ професионални “ спортисти в електронния спорт. Бидейки „ експерт “ от 2010 година, той – съгласно E-Sports Earnings – е изкарал над 1,65 милона $ – пари от награди в надпревари. Те са насъбрани от общо 93 шампионата.

Общата сума на премиите, раздадени в шампионати по електронни игри през 2017 година, възлиза на 1,5 милиарда $, съгласно статистическата компания SuperData. Електронните игри се разискват като евентуален нов спорт за Олимпийските игри през 2024 година Паралелно с това най-хубавите играчи освен стават „ експерти “, само че и последователно се трансформират в звезди.

Е, Иванов е един от щастливците. Да се издържаш единствено от премиите от шампионати за електронни игри в действителност е необичайност – нещо на практика невероятно за множеството, с изключение на за елита на най-хубавите измежду геймърите. Едва към 500 души по целия свят са спечелили над $150 000 посредством награди от е-игри.

Разбира се, има и спонсорство в поддръжка на геймърите от някои игри, като да вземем за пример „ League of Legends “ и „ Counter-Strike: Global Offensive “. Все отново към този момент там не са достигнати равнищата, следени в одобрените професионални спортове.

Нещо повече от развлечение

28-годишният естонец Клемент Иванов е прочут в света на игрите с псевдонима Puppey и е капитан на тим на име Team Secret. Като професионален състезател и капитан той прави освен това от това да играе и да е най-хубавият в света.

В ролята си на капитан, отговорностите на Иванов включват наемане на нови членове в екипа, трениране на играчите да усъвършенстват уменията си, определяне на баланс в екипа, съгласуване на тактиката и о, да – играене на Dota 2! И той е извънредно добър във всичко това. Неговото управление и насоките му са приети като едни от най-хубавите в бизнеса.

За да стигне до такова равнище, играчът би трябвало самичък да влага в себе си и то много. „ В момента в е-спортовете е по-трудно да стигнеш до триумф, в сравнение с в покера, да вземем за пример “, споделя Иванов. „ Такова е ситуацията и при Dota, която има доста дребен „ прозорец “ за триумф. Има 10 милиона играчи, а сега единствено към 50 души печелят добре “.

Стигне ли човек до такова високо равнище, следва му още работа. В Китай, да вземем за пример, където е-спортът е въпрос на национална горделивост, чакат от теб да се преместиш да живееш другаде – да бъдеш в един дом със своите съотборници „ на цялостен работен ден “. Когато играчите минават в други тимове, те сменят дома си и даже града, в който живеят. Иванов също прави нещо такова, въпреки и частично – той и тимът му се събират дружно за няколко седмици преди всяко огромно съревнование.

Бъдещето на професионалните е-спортове

Иванов не вижда доста промени, идващи от въздействието на технологии като изкуствения разсъдък и виртуалната действителност в електронните спортове. Казва, че тези нововъведения не са трансформирали електронните игри изключително. Общо взето шампионатите по Dota са единствено за човешки играчи и не се обрисува в скоро време ИИ да превземе тази роля.

Това, което се трансформира, е отношението към кариерата и профила на професионалния геймър. „ Не знаем доколко един геймър може да остане подобен с напредването на възрастта и да бъде все толкоз добър “, споделя Иванов. „ Стигнали сме досега, в който някои съперници са два пъти по-възрастни от по-младите си противници “.

Играчите напредват в годините, само че същото се случва и с почитателите. Все повече хора възприемат електронните спортове като действителни спортове и виждат в тях бъдещата си специалност – или тази на децата си.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР