Все повече малки населени места в България остават без директен

...
Все повече малки населени места в България остават без директен
Коментари Харесай

Все повече малки населени места без достъп до пари в брой

Все повече дребни обитаеми места в България остават без пряк и бърз достъп до пари в брой. Това демонстрира изследване на водещата интернационална финансова компания Euronet. Наблюдава се наклонност клоновете на банките в отдалечени региони да затварят, а банкоматите да се отстраняват, което основава трайни проблеми за локалните поданици. Те постоянно са принудени да пътуват десетки километри до прилежащия град, с цел да се снабдят с кеш.

Без достъп до пари в брой са най-много региони с население, най-вече от възрастни хора, които изпитват най-големи усложнения с напредването до друго обитаемо място и в това време не знаят по какъв начин да употребяват онлайн банкиране и цифрови услуги. Проучването на Euronet демонстрира, че за по-малко от 2 години без банкомати са останали редица села, измежду които Крупник, Долно Осеново и Гърмен в област Благоевград, Семерджиево, Пиргово и Базън в област Русе, Горица и Каблешково в област Бургас и други. Сред водещите аргументи за деинсталирането на ATM устройства нормално са високите разноски за поддръжката им, както и тактиката на банките все по-активно да цифровизират множеството си услуги.

Тенденцията за отдръпване на банките от отдалечени региони и закриването на банкомати тревожи както жителите, по този начин и локалната власт. Парите в брой остават главно разплащателно средство, като повече от 80% от заплащанията у нас са кешови. Този % е даже още по-висок отвън огромните градове. За да обърне отрицателната наклонност компанията започва самодейността „ ATM за общността “, ориентирана особено към общини и кметства, които желаят да обезпечат опция за изтегляне на пари на своите поданици. От локалните управляващи се чака единствено да дават уместно място за инсталиране на банкомат. Компанията поема уговорката за монтиране, поддръжка и всички останали нужни интервенции. Първото ATM устройство от акцията „ ATM за общността “ към този момент е сложено в хасковското село Ябълково, където дълго време локалните поданици не са имали достъп до пари в брой.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР