Все повече компании обявяват изтегляне на бизнеса си от Русия.

...
Все повече компании обявяват изтегляне на бизнеса си от Русия.
Коментари Харесай

Западните компании се изтеглят масово от Русия

Все повече компании афишират евакуиране на бизнеса си от Русия. Това се случва откакто Европейският съюз (ЕС), Съединените американски щати и Обединеното кралство показаха пакет от наказания против Русия, резултатът от които може да бъде извънредно тежък за локалната стопанска система.

Западът се опита да накаже Русия с редица ограничения, в това число затваряне на въздушното пространство за съветски самолети, изхвърляне на някои съветски банки от световната финансова мрежа SWIFT и ограничение на способността на Москва да употребява своите задгранични запаси от 630 милиарда $.

Ефектите от ограниченията към този момент се усещат, като пред разнообразни банкомати и банкови клонове се извиват дълги опашки. Рублата падна с цели 30% до най-ниското си равнище за всички времена, до момента в който централната банка удвои главния си лихвен % до 20%, резервира затворени фондовите пазари и пазарите на деривати и краткотрайно забрани на брокерите да продават скъпи бумаги, държани от чужденци, с цел да лимитират загубите.

Най-големият задграничен вложител в Русия - британско-холандската BP, беше една от първите компании, които оповестиха изтеглянето на бизнеса си от страната. Компанията се отхвърля от своя дял в съветската държавна нефтена компания " Роснефт " след три десетилетия на настоятелен връзки. BP разполага с 20% дял от съветската компания, като " Роснефт " е директно виновна за към половината от петролните и газови ресурси на BP и една трета от производството. Очаква се западната компания да изгуби към 25 милиарда $ поради решението си. Въпреки това неин представител съобщи пред Financial Times, че излизането от Русия няма да се отрази толкоз съществено на компанията, най-много върху дълготрайните цели на BP - прекосяване към устоичиви и възобновими източници на сила.
Реклама
Решението на английската компания е било взето след извършени съвещания с локалното държавно управление, като държавният сектретар по бизнес, енергетика и индустриална тактика Куаси Куартънг съобщи, че " приветства решението ". " Бях надълбоко шокиран и тъжен от обстановката, която се разпростира в Украйна и сърцето ми e отдадено на всички наранени. Това ни накара да преосмислим фундаментално позицията на BP с Роснефт ", сподели основният изпълнителен шеф на компанията Бърнард Луни за Reuters.

Equinor, енергийната компания, която мажоритарно е благосъстоятелност на норвежкото държавно управление, съобщи, че ще стартира да продава взаимните си предприятия в Русия. Норвежкият върховен фонд, който е и най-големият в света, също ще продаде съветските си активи на стойност към 2.8 милиарда $. Австралийският върховен фонд също възнамерява да понижи експозицията си към компании, регистрирани в Русия, сподели представител пред Reuters в понеделник. Фондът, който носи името " Фонд за бъдещето ", ръководи активи за към 147 милиарда $, а едвам 0.1% или 144 млн. $ са директно свързани с компании в чужбина.

Други по-малки компании също оповестиха евакуиране от Русия. Nokian Tyres, която предходната седмица заяви, че реалокира част от производството си във Финландия от Русия, където има цех и склад, отдръпна финансовите си прогнози за 2022 година след последните събития в Украйна. Finnair загуби една пета от цената си, откакто отдръпна насоките за 2022 година заради евентуално затваряне на съветското въздушно пространство, откакто европейските народи и Канада започнаха невижданата стъпка да затворят въздушното си пространство за съветски самолети.

Лизинговите компании обявиха, че ще прекратят стотици контракти за лизинг на самолети с съветски самолетни компании поради глобите. Русия има 980 пътнически самолета в употреба, като 777 са на лизинг и 515 са наети от задгранични компании, заяви аналитичната компания Cirium.
Реклама
Ирландската AerCap е най-големият лизингодател на самолети в света и към 5% от флотилията й се употребява от съветски самолетни компании. Говорител на компанията съобщи, че ще спре лизинговите интервенции за Русия. Азиатският лизингодател BOC Aviation съобщи, че множеството от самолетите му в Русия или към 4,5% от флота му ще бъдат наранени.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Войната в Украйна
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР