Все повече жени в Иран – както млади, така и

...
Все повече жени в Иран – както млади, така и
Коментари Харесай

Все повече жени в Иран се отказват от хиджаба, въпреки отпора от страна на правителството

Все повече дами в Иран – както млади, по този начин и възрастни – отхвърлят да носят хиджаб макар билбордовете в столицата, които ги приканват да покриват главите си, съобщи Асошиейтед прес.

Това намерено опълчване на държавното управление идва след траяли месеци митинги поради гибелта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана от нравствената полиция на страната, тъй като носила своя хиджаб прекомерно свободно. Въпреки че митингите наподобява са се поуталожили, изборът на някои дами да не покриват косата си на публични места съставлява ново предизвикателство за теократичното ръководство в страната, показва АП.

Властите се пробват да се опълчват на това като насочат юридически закани и затварят някои заведения, които обслужват дами без хиджаб. Полицаи и доброволци вършат устни предизвестия в метрото, на летищата и на други публични места. Анализатори в Иран обаче предизвестяват, че държавното управление може още веднъж да разпали митингите, в случай че упорства прекомерно мощно.

Иран и следеният от талибаните прилежащ Афганистан са единствените страни, в които носенето на хиджаб към момента наложително за дамите.

В началото на април висшият водач на Иран аятолах Али Хаменей съобщи, че " премахването на хиджаба не е ислямски или политически възможно ". Хаменей твърди, че дамите, които отхвърлят да носят хиджаб, са манипулирани, написа Българска телеграфна агенция.

Има признаци, че е допустимо репресиите да се засилят. Някои духовници приканиха задължението за носене на хиджаб да бъде наложено благодарение на военните, както и на доброволческите сили " Басидж " на военизираната революционна армия на Иран. Полицията също по този начин твърди, че камери за наблюдаване с " изкуствен интелект " ще откриват дами, които не носят було на главата си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР