Все повече издатели обвиняват Google, че използва господстващото си положение,

...
Все повече издатели обвиняват Google, че използва господстващото си положение,
Коментари Харесай

Бившият технологичен редактор на The Guardian заведе дело за милиарди срещу Google

Все повече издатели упрекват Гугъл, че употребява господстващото си състояние, с цел да ограничи приходите им от онлайн реклами. В Обединеното кралство колосът към този момент е обект на следствие за хипотетична корист с пазарна мощност, а локалният регулатор Competition and Markets Authority (CMA) изследва такива опасения и в региона на мобилното сърфиране.

На фона на тези главоболия се оповестява за нов подаден иск против Гугъл – този път от името на издателите, отпред с някогашния софтуерен редактор на The Guardian Чарлз Артър. Той е за 3,4 милиарда паунда (4,2 милиарда долара) и цели да отплата за издателите за пропуснати изгоди.

„ В момента CMA проверява антиконкурентното държание на Гугъл в региона на adtech [алгоритмите за онлайн реклама], само че няма пълномощия да накара Гугъл да компенсира пострадалите “, написа ищецът Чарлз Артър в исковата си молба.

В желае се твърди, че Гугъл нелегално е употребила господстващото си състояние в региона на онлайн рекламите по метод, който е понижил приходите на издателите от тях.

Гугъл съобщи, че ще се бори пламенно против „ спекулативния и опортюнистичен “ иск. А другояче той е вторият подобен против компанията, откакто през ноември бе заведено друго сходно дело – от някогашния шеф на Ofcom Клаудио Полак, който желае от софтуерния колос обезщетение в размер до 13,6 милиарда паунда.

Двете каузи в Обединеното кралство идват, откакто Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, дружно с осем американски щата, съди Гугъл поради хипотетична корист с „ монополна власт “. Гугъл е упрекната, че купува съперници за да ги „ обезврежда или отстрани “, нарушавайки здравословните правила на пазара.

Отделно от това в има догатки, че Гугъл заплаща на Apple част от приходите, които получава от хората, търсещи посредством приложението Гугъл Chrome за iOS – без това да попада в формалните данни за отчисленията. Предполага се, че задачата е производителят на iPhone да спре проектите си за лична търсачка, която би се явила съперник на Гугъл.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР