Все повече хора започват да се интересуват от темата за

...
Все повече хора започват да се интересуват от темата за
Коментари Харесай

Въпросите, които емоционално интелигентните лидери си задават всеки ден

Все повече хора стартират да се интересуват от тематиката за прочувствената просветеност. С всеки минал ден ние разбираме по-добре същността на този термин и ролята му в нашия живот и работа. Макар че към този момент е добре известно, че прочувствената просветеност (ЕИ) е значима на всяко равнище в една организация, тя е има основно значение за ефикасното водачество. Съществуват голям брой изследвания, които демонстрират извънредно отрицателния резултат, които неприятните шефове оказват върху мотивацията, продуктивността и ангажираността на своите чиновници. От друга страна, прочувствено интелигентните водачи познават по-добре както личните си потребности, стремежи и паники, по този начин и тези на хората, за които дават отговор и на които служат. Това ги трансформира в отлични ментори и коучове.

Крайният резултат от напъните на прочувствено интелигентните водачи е една по-мотивирана и задоволена работна мощ – чиновници, които имат повече надзор върху работната среда и кариерата си. Работните места, които могат да се похвалят с високи равнища на прочувствено интелигентно водачество, се отличават от другите с по-ниски равнища на овакантяване на чиновници и с по-добри условия на труд. В основата на тези изключителни достижения е фактът, че водачите с високи равнища на ЕИ в никакъв случай не стопират да се учат и всекидневно си задават въпроси, които да им оказват помощ да се усъвършенстват. Ето няколко от тях:

Давам ли задоволително независимост на деяние и самостоятелност на екипа си?

На водачите непрекъснато им се постанова да вървят по тънката граница сред това да дават на екипа си задоволително независимост и в същото време с това да поемат отговорността и в свои ръце, когато би трябвало да предотвратят излизане на нещата отвън релсите. Осъзнавайки какъв брой значимо е хората да могат да основават неща със личните си ръце, да поемат добре премислени опасности и да се учат от грешките си, прочувствено интелигентните водачи дават на чиновниците си колкото се може повече независимост. Тези водачи непрекъснато си задават въпроса дали прекаляват с контрола или не обръщат задоволително въздействие на посоката, в която върви екипа им.

Изслушвам ли задоволително другите? Разбирам ли ги?

Емоционално интелигентните водачи са отлични комуникатори. Освен че имат способността да предават дейно своите послания и хрумвания, те схващат какъв брой значимо е да бъдат дейни слушатели. Това им оказва помощ да схващат по-добре какво се случва с техните екипи и с обособените им членове. Така водачите получават ясна визия за техните паники и за евентуалните провокации, пред които са изправени, преди те да са се трансформирали рецесии.

Отдавам ли заслуженото на хората, които поставят големи старания в работата?

Едно от нещата, които отличава най-ярко водачите с висока прочувствена просветеност, е склонността им непрекъснато да търсят благоприятни условия за изложение на и благодарност за добре свършена работа от членовете на техния екип. Те отделят време и старания, с цел да се срещнат в елементи с функциите на техните чиновници с съответния им принос за даден триумф, с цел да ги поощтрят подобващо.

Подкрепям ли чиновниците си в техните желания?

Емоционално интелигентните водачи са осведомени освен с функциите на чиновниците, които са част от най-приближения им кръг, само че са наясно и с техните самостоятелни цели и фантазии. Те поставят старания, с цел да схванат дали чиновниците им са удовлетворени от актуалните си позиции в компанията и дали кариерите им се развиват по метода, по който те желаят.

Представям ли ясна и поредна визия за развиването на организацията?

Една от основните функции на водача е шерването на ясна и поредна визия за развиването на организацията със чиновниците. Желанията резултат е освен всички да са наясно с задачите и задачата, към които би трябвало да насочат напъните си, само че и да знаят каква роля играят самите те за тяхното реализиране. Емоционално интелигентните водачи подхождат намерено, транспарантно и навременно към шерването на информация за разнообразни промени в границите на организацията и даването на ъпдейти за напредъка, реализиран от екипа. Когато чиновниците знаят, че могат да разчитат на ръководителя си да ги държи в течение за последните развития в тяхната организация, те му дават отговор с преданост и доверие.

…………………….

Харви Дойчендорф , специалист по прочувствена просветеност и създател на книгата „ The Other Kind of Smart “, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР