Все повече деца в България имат затлъстяване, като тези между

...
Все повече деца в България имат затлъстяване, като тези между
Коментари Харесай

32% от децата между 5 и 19 години у нас са със затлъстяване

Все повече деца в България имат затлъстяване, като тези сред 5 и 19 години са 32%. Статистиката на Световната здравна организация заяви ръководителят на Българската асоциация за проучване на затлъстяването и съпътстващите го болести доцент Теодора Дърленска по време на полемика „ Да поговорим за затлъстяването ". Кампанията е във връзка Световния ден за битка със затлъстяването на 4 март.
Прочетете още
7 на 1000 прегледани деца до 6 години са затлъстели, изясни зам,-здравният министър доцент Михаил Околийски. " Най-много затлъстяват учениците в 7 клас. Нишката се къса с влизането в пубертета, не се схваща значимостта да си доста деен физически ", разяснява той. По думите му ниската интензивност и нездравословно хранене са съществени аргументи за затлъстяването.

Обществото не преглежда затлъстяването като заболяване. То е хронично заболяване. Начинът на живот е значим, само че има генетични фактори, които подготвят това заболяване, посочи доцент Дърленска. Според нея, в случай че в ранна детска възраст един човек има затлъстяване, рискът над 18 години да го развие, е 50%. Ако в юношеството има затлъстяване, то 80% е рискът да е със затлъстяване и като възрастен. " Пълно дете става цялостен възрастен ", сподели Дърленска. По думите това води до опция от развиване на 250 болести. Тя даде препоръки да се одобряват всеки ден плодове и зеленчуци, да се одобряват варива, както хората да се движат и да имат най-малко 8-часов сън.

За най-малките сме планували здравословна закуска, която може да е подкрепяща или съществена. Основната е с 20% енергийно наличие, а подкрепящата е с 10-15%, изясни Благовеста Борчева - държавен специалист в Министерство на образованието и науката.. В детските градини храната се изготвя съгласно рецептурници – те са актуализирани, стремим се храненето да е баланасирано и здравословно. Искаме здравното обучение да е обособен предмет, който да е в програмата за всеки клас, сподели Борчева.

Според Околийски здравното министерство ще стартира осведомителна акция от март, в която известни персони като Григор Димитров и Георги Господинов ще промотират какъв брой е значимо да си здрав.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР