Все повече читатели плащат за онлайн новини по света, въпреки

...
Все повече читатели плащат за онлайн новини по света, въпреки
Коментари Харесай

Онлайн новините печелят читатели по света, но доверието ниско

Все повече читатели заплащат за онлайн вести по света, макар че равнището на доверие към медиите като цяло остава доста ниско, осведоми Агенция Франс Прес, базирайки се на изследване.

Около 20% от интервюираните американци са декларирали, че са се абонирали за онлайн медии (4% повече по отношение на миналата година). 42% от норвежците (8% нагоре), 13% от холандците (3% повече) и по 10% във Франция и Германия заплащат за онлайн вести.

Но 1/3 или половината от клиентите заплащат за огромни медийни организации като " Ню Йорк таймс ", сочи годишният отчет на Институт " Ройтерс " за цифровите вести (Digital News Report).

Някои читатели също обаче стартират да се абонират за повече от една медия, плащайки за локална или профилирана в допълнение към новинарски източник на национално равнище, означават създателите на проучването. Голяма част от интернет потребителите обаче споделят, че нищо не може да ги убеди да заплащат за онлайн вести - към 40% в Съединени американски щати и 50% във Англия.

YouGov е провел онлайн изследване в 40 страни за Институт " Ройтерс " през януари 2020 година, като във всяка страна са интервюирани по 2000 респонденти. Извършени са спомагателни изследвания в шест страни през април , с цел да се проучва първичният резултат от ковид.

Здравната рецесия е възродила интереса към малките екрани . Зрителската публика е повишена с 5% приблизително. Телевизията е главният източник на информация дружно с онлайн медиите.

Вестниците са съществено наранени от пандемията от ковид.

Изследването също е открило, че доверието към медиите е паднало на най-ниското равнище от първия отчет през 2012 година , като единствено 38% споделят, че те се доверяват на медиите през множеството време. Доверието към медиите варира в другите страни - от 56% във Финландия и Португалия до 23% във Франция и 21% в Южна Корея.

В отчета се отбелязва , че интернет проникването в България е 67%. Най-популярните медии в България са главните малките екрани и техните онлайн уеб сайтове. 86% се осведомят онлайн в България, а 77% по малкия екран, 71% в обществените медии и 24% от вестници. 66% употребяват компютър, с цел да четат вести, а 74% четат през телефоните си. В страната ни най-вече се доверяват на БНР и Българска национална телевизия. Като цяло 33% се доверяват на новините.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР