Все повече българи не умеят да използват правилно майчиния си

...
Все повече българи не умеят да използват правилно майчиния си
Коментари Харесай

Все повече българи не умеят да използват правилно майчиния си език

Все повече българи не умеят да употребяват вярно майчиния си език Все повече българи не умеят да употребяват разнообразието от думи на български език - тази наклонност се вижда от изявленията в обществените мрежи, описа в ефира на Дарик проф. Светла Коева, шеф на Института за български език към Българска академия на науките.

Неграмотни ли са българите (ВИДЕО)
 
Другият проблем с езиковата просветеност на хората е съзнателното отбягване на разпоредбите за писане, в това число и посредством писане на по този начин наречената шльокавица. Според проф. Коева тези трендове не заплашват българския език от опростяване или обедняване. Колкото до езика на българските политици, тя открои засилваща се настъпателност в подбора на думи и в тона, който употребяват.
 
Липсата на умения за изложение на български език е най-тревожният проблем, който вижда проф. Светла Коева в изявленията на хората в обществените мрежи. А там пишат най-много хора на възраст до 25 години, повече от половината са девойки и огромен % - възпитаници.

Изследват настройките ни към книжовния език (ВИДЕО)
 
" Това дали човек написа, употребявайки вярно цялостен член, е значимо, само че по-тревожното е, че има една неначетеност, която издава, че човек не може да си служи с думите-не знае по какъв начин да ги използва ", разяснява проф. Коева. Според нея наклонността за отбягване на разпоредбите за писане може да се дължи на проява на криворазбрана независимост, години след налагането на всевъзможни правила в живота на българите. Като изключително значим тя открои езика на политиците, които би трябвало да са модел за държание и методът им на говорене може да се отрази върху възпитанието на децата.
 
" Политиците приказват в една публична среда и човек фактически би трябвало да преценя какви думи и какъв жанр на изявление да употребява. Официалната среда изисква по-различен, сдържан, благосклонен звук, с схващане, с ясно изложение на мнение, без допускане на грубости и обиди ", уточни проф. Коева.

Говорят ли вярно депутатите?
 
От института за български език поддържат фейсбук страницата Езикови информации, където всеки от нас може да зададе въпрос и ще получи отговор в границите на час. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР