Все по-вероятно е да има нови избори в средата на

...
Коментари Харесай

Играта продължава до есента

Все по-вероятно е да има нови избори в средата на лятото и служебно държавно управление на Румен Радев. ГЕРБ няма да може да сформира държавно управление в този парламент. Евентуален кабинет към "Има подобен народ " наподобява рисков, тъй като ще има потребност от най-малко една от "старите " партии.
Две седмици след парламентарните избори прахът на политическата сцена стартира да се разсейва. След като всички участници в новия парламент изясниха позициите си, все още са ясни три неща:

ГЕРБ няма да може да сформира държавно управление в този парламент. В момента най-голямата партия в Народното събрание е токсична за всички останали и те се дистанцираха от нея. Единственият вид за болшинство е към Слави Трифонов. Ако обаче той съблюдава първичните си поръчки да не търси поддръжка от " старите " партии, изборът на кабинет е неосъществим. Така единствената опция остава служебно държавно управление, което да приготви нови избори в средата на лятото.

Ситуацията най-вероятно ще стартира в допълнение да се прояснява, когато в идващите дни президентът Румен Радев стартира процедурата по връчването на мандатите за сформиране на държавно управление. Към момента наподобява, че Бойко Борисов ще се опита да си завоюва още седмица в Министерския съвет, като предложи нов състав на държавно управление и го внесе за гласоподаване в Народното събрание. След това обаче въртележката с мандатите може да се завърти и за един ден, в случай че двете последващи партии - " ИТН " и (вероятно) Българска социалистическа партия, решат да не оферират кабинет, тъй като нямат нужната поддръжка. Тогава президентът ще би трябвало да насрочи нови избори и да назначи служебно държавно управление. Това ще бъде напълно нова политическа обстановка с няколко последици:

За няколко месеца Румен Радев ще се трансформира в най-важния фактор в българската политика. Съставът на служебното държавно управление и неговите дейности ще имат значима роля в определянето на идващите месеци, а може би и години; съвременен и сполучлив кабинет ще покаже, че ГЕРБ има доста по-добра опция. Едновременно с акцията за идващите парламентарни избори ще стартира и тази за президентските през есента; крах на служебното държавно управление мощно ще понижи възможностите на Румен Радев за втори мандат.

Има ли такова държавно управление?
Капитал - брой 15
За да се стигне до длъжностен кабинет обаче, би трябвало да се мине през отвод на Слави Трифонов да сформира държавно управление. В момента обстановката е такава, че в случай че той реши да го направи, ще получи задоволително гласове, с цел да бъде определено. Това обаче наподобява все по-малко евентуално.
Автор: Капитал
Анти-ГЕРБ силите биха могли да се обединят към няколко целта за промени в основни сфери с явен времеви небосвод, които да слагат началото на демонтажа на модела " Борисов ", само че мъчно биха могли да се удържат балансите сред четирите политически сили, които ще сформират болшинството в Народното събрание. Слави Трифонов дружно с " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! " имат общо 92-ма депутати и с цел да образуват болшинство от 121 народни представители, са им нужни и гласовете на Българска социалистическа партия. А това значи, че с цел да се прокара обещано решение, всякога ще би трябвало да се водят съвещания сред обособените партии и в случай че някоя от тях е срещу да се търсят тематични болшинства с някоя от останалите политически сили от статуквото - ГЕРБ или Движение за права и свободи. Още повече че поради поръчката на " ИТН ", че няма да влизат в коалиция с партиите от статуквото, Българска социалистическа партия няма по какъв начин да бъде обвързана с съдружно съглашение, а единствено би подкрепяла подобен кабинет.

Тази обстановка обаче не наподобява преференциална за Слави Трифонов. Той ще има държавно управление, само че с толкоз размито болшинство в Народното събрание не е по никакъв начин несъмнено, че ще може да прокара главните си цели - тематиките от референдума преди няколко години. Почти несъмнено е, че в случай че " ИТН " реши да прокара да вземем за пример предлагането си за мажоритарен избор, няма да получи утвърждение от евентуалните си сътрудници в Народното събрание. Засега единствено Мая Манолова е декларирала, че би подкрепила промяна на изборната система. За сметка на това обаче поддръжката може да пристигна от страна на ГЕРБ, които към този момент един път внесоха в Народното събрание такава смяна и тя е комфортна за тях. В сряда Бойко Борисов съобщи, че това ще бъде първият им ход в Народното събрание. Идеята на това е явна - толкоз сериозна смяна в изборната система е развой, който изисква за разискване повече време и наподобява по-скоро като провокация към Слави Трифонов. И няма да е добър знак за групировката на Трифонов да влиза в колаборация с ГЕРБ, още повече двете партии надали ще се схванат по всички елементи към вероятно мажоритарно гласоподаване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР