Все по-широк профил на купувачите на жилища и дигитализиране на

...
Все по-широк профил на купувачите на жилища и дигитализиране на
Коментари Харесай

Жилищните имоти 2020: Стабилни цени, нови купувачи и нов тип сделки

Все по-широк профил на купувачите на жилища и дигитализиране на имотния пазар - това са измененията, които се следят у нас вследствие на Коронавирус рецесията. Ценовите равнища се резервират без основна смяна и все още няма индикации за намаляване. Стабилен е и размерът на подписаните покупко-продажби от началото на годината. Тези трендове регистрират от компанита за недвижими парцели Имотека.

„ Епицентърът на днешната рецесия не е покрай парцелите, както през 2008 година В съответния случай този пазар ще бъде дотолкоз обиден, доколкото е функционалност на общата икономическа картина. Измененията в следствие от събитията тази година са по-скоро в профила на клиентите, техните претекстове и методите, по които се подписват покупко-продажби ”, показва Люба Атанасова, изпълнителен шеф на Имотека.

По думите ѝ, към този момент има покупко-продажби, при които страните се срещат физически едвам на стадий изповядване. „ Виртуални разходки, онлайн огледи и депозити, предварителни контракти с електронен автограф – тази картина към този момент е реалност при нас. Стремим се да предложим цифрова услуга на този другояче закостенял пазар. Логично, това обогатява и профила на клиентите, чиято възрастова граница пада ”, споделя Атанасова.

Според нея, представителите на милениал поколението от дълго време са измежду основните купувачи на жилища в огромните градове. Днес към този момент виждаме и хора от така наречен Z потомство – хора към 25-годишна възраст.

„ Това са доста младежи, IT експерти, програмисти, софтуерни инженери, анализатори на данни. Обичайно работят за задгранични клиенти или в интернационалните компании. Тези специалности не са директно зависи от така наречен lockdown, което ги прави нискорискови и желани клиенти на банките. Традиционно употребяват и помощ от родителите си. Постепенно се утвърждават като важен % от купувачите на жилищни парцели ”, добавя още Атанасова.

Според нея, промени се следят и в държанието на купувачите във връзка с времето, за което вършат покупката.

„ През последните месеци следим по-динамично държание от страна на купувачите. Те избират парцел и скоро по-късно подписват договорка. Около 45% от тях купуват парцела, за който в началото са се обадили. Вземат бързи решения и заобикалят отсрочване ”, споделя Атанасова.

Цени

С към 4% пораства цената на двустаен апартамент през първите 9 месеца на 2020 година в съпоставяне със същия интервал за 2019 година При тристайните жилища покачването е със 7%, демонстрират данните на Имотека.

Броят на покупко-продажбите в по-високия ценови сегмент – над 100 000 евро, продължава да пораства и през 2020 година те още по-уверено преобладават пазара. Делът им все още е 38% от всички, следвани от покупките сред 70 000 и 100 000 евро, които през 2018 година представляваха най-същественият %. Устойчив остава делът на покупките под 50 000 евро.

„ Цената на покупко-продажбите пораства не толкоз заради повишаване в цената на квадратен метър, а заради измененито в профила на стремежи парцел ”, споделя Юлияна Шехерова-Димитрова, управител в Имотека. „ При нас купувачите се интересуват най-вече от тристайни и многостайни жилища за лично прилагане. Двустайните парцели се купуват с капиталова цел, заради което търсенето при тях е съсредоточено в централната градска част. Когато купуват за живеене обаче, клиентите стават по-взискателни във връзка с разпределението и пространството ”, разяснява Шехерова.

По думите ѝ, партерни жилища със личен двор при новото строителство и жилища с огромни тераси при остарялото са шлагерът измежду купувачите. Повишен интерес има и към градски къщи.

„ Пандемията несъмнено разсъни у купувачите концепцията да се снабдят с парцел, който да им дава опция за лично пространство навън. Тенденция за част от вложителите, още преди Коронавирус интервала, беше построяването на планове с партерни жилища с британски двор, вместо обичайните гаражи или дребни търговски пространства. В общия случай клиентите купуват парцели с допустимо най-обширни тераси. През последните месеци отчитаме и растеж освен в запитванията, само че и в действителния брой подписани покупко-продажби за къщи ”, добавя Шехерова-Димитрова.

Мотиви за покупка и продажба

Сигурно влагане на парите в нестабилни времена остава основен претекст на купувачите да се снабдят с парцел, отвън потребността от дом. Дори тези от тях, които нямат упоритостта да го отдават чартърен, смятат, че в дълготраен проект това е позната и сигурна инвестиция.

По-разнообразни са претекстовете на продавачите. Част от тях желаят да се освободят от парцел, който не съответствува с персоналните им потребности и да вложат парите в различен пасив. Расте и броят на хората, които през последните 9 месеца са продали апартамент, получил през тази година позволение за прилагане. Наблюдават се продавачи, които досега са били на наемния пазар, само че желаят да излязат от него.

Ипотеки и отстъпки

Общо 16% растеж на покупко-продажбите с заеми през третото тримесечие по отношение на същия интервал на 2019 година, регистрират от компанията. Стабилни остават ипотеките и за цялото деветмесечие на 2020 година Расте, въпреки и с малко, делът на заемите, които покриват над половината от цената на договорката. Потребителските заеми, като алтернатива за финансиране на покупка на парцел, също са измежду явленията на пазара през тази година.

„ Жилищното кредитиране устоява на обстановката все още и няма индикации за смяна. Банките са гъвкави и отпускат заеми с преференциални лихви. Внимателни са във връзка с клиентите си и ги съветват за най-изгодния за тях вид ”, разяснява Шехерова-Димитрова.

Според нея, отстъпки на пазара сега съвсем не се вършат. Изключение вършат само мощно надцецените парцели, чиито притежатели към този момент са видели, че мъчно ще стигнат до договорка без нужния компромис.

Наеми

Спад в интензивността на наемния пазар следят от Имотека. С към 14% по-малко покупко-продажби за наем за подписани за интервала януари-септември 2020 година по отношение на първите девет месеца на 2019 година Според специалистите една от аргументите е разминаването в очакчванията на двете страни, подбудено от неяснотата на пазара в кратковременен проект.

Прогноза

Поради неналичието на индикации за спад в цените, от Имотека смятат, че равнищата краткосрочно ще останат неповлияни. По-видими промени ще настъпят в други посоки като държанието на купувачите, което ще става все по-сложно и многопластово.

„ Трудните стопански времена, които ни предстоят, ведно със спада на възрастовата граница, ще създадат процеса по подписване на договорка по-бавен и провокационен. Младите купувачи ще желаят не просто двустаен апартамент с южно ревю. Те ще имат поредност от характерни условия, държанието им ще бъде мъчно за прогнозиране. От основно значение ще бъде медиаторите да бъдат гъвкави, да тестват различни подходи към клиентите и да познават доста добре държанието и усетите им. Предстои да забележим осъвременяване на пазара на жилища с акцент върху мощно индивидуализиране на трендовете ”, споделя Люба Атанасова.

Имотека е част от Реалто Груп - бизнес, който сплотява агентски и консултантски компании в областта на недвижимите парцели с над 25-годишен опит. През 2015 година Имотека открива своя първи офис в София и от този момент компанията пораства и се развива непрекъснато: все още има 8 офиса в София, 4 офиса във Варна, а през април 2019 година беше открит първия офис в Пловдив.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР