Все по-осезаемо наближава сезонът на настинките и грипа. Температурите падат,

...
Все по-осезаемо наближава сезонът на настинките и грипа. Температурите падат,
Коментари Харесай

5 неща, които лекарите никога не правят през сезона на настинките и грипа

Все по-осезаемо наближава сезонът на настинките и грипа. Температурите падат, хората стартират да прекарват от ден на ден време на в затворени пространства, в които респираторните болести елементарно се популяризират.

Грипната интензивност стартира да нараства през октомври и постоянно доближава своя пик сред декември и февруари. А с изключение на грипа циркулират и други респираторни вируси като риновирус и синцитиалния вирус, които предизвикват признаци, сходни на тези при простуда. И несъмнено, Covid-19, който към момента остава сериозна опасност.

Медицинските лица не са ваксинирани по това време на годината - само че те знаят по-добре от всеки различен по какъв начин да се предпазят. Ето какво специалистите в никакъв случай не вършат, с цел да останат здрави.

Ваксината

Пропускането или отлагането на противогрипната ваксина може да ни изложи на риск от съществени затруднения, свързани с грипа. Особено целесъобразно е възрастните хора всеки нов сезон да се имунизират, в случай че нямат някакви противопоказания. И колкото по-рано се направи това, толкоз по-добре е, с цел да има време тялото да построи имунитет против вируса.

Обществените места

Медицинските експерти са единомислещи, че заобикалят да вървят на работа, в случай че имат каквито и да е  признаци. Всеки от нас носи отговорност за останалите и по тази причина не трябва да излагаме на риск хората към нас. А грипът и настинката се популяризират елементарно посредством дихателни капки и повърхности.

Защитната маска

В избрани обстановки може да се наложи да излезем на публично място, до момента в който сме заболели. Но е добре това да става единствено при изискване, че сме сложили сигурна защитна маска на лицето си. Тя доста понижава риска от до момента с респираторни капчици, които се отделят във въздуха, когато кашляме или кихаме.

Хигиената

Лошата хигиена на ръцете може да бъде сериозен рисков фактор за заразяване с грип или простуда. Затова те постоянно би трябвало да се поддържат чисти, а методът е напълно елементарен - посредством постоянно миене с вода и сапун, написа lifestyle.bg. Ако ръцете ни се замърсят от допиране на повърхнина, на която има вирус, последвалия допир на очите или носа може да ни изложи на пряк риск и да ни разболее. Ако сме в придвижване и нямаме достъп до вода и сапун, може да използваме дезинфектант за ръце на алкохолна основа като краткотрайно дезинфекциращо средство.

Рутината

Много е значимо човек да си почива задоволително, до момента в който е болен - въпреки постоянно да се опитваме да поддържаме естествения си всекидневен темп, без значение, че се усещаме зле физически. А тялото ни дава знаци и сигнали да спрем или забавим темпото. И в случай че не се вслушаме, това може да се отрази отрицателно на здравето ни.

Качественият и дългогодишен сън ще ни помогне да се възстановим по-бързо от простуда или грип, защото признаците могат да продължат до две седмици. Недостатъчният сън пък се свързва с нараснало инфектиране и понижен имунен отговор, което удължава времето, належащо за възобновяване от болестта.

Затова, когато даваме приоритет на здравословните привички, ще имаме максимален късмет леко да преминем без заболяванията през най-трудния сезон на годината, написа Huff Post.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР