Все по-малко служители търсят компаниите през ноември, като тенденцията обхваща

...
Все по-малко служители търсят компаниите през ноември, като тенденцията обхваща
Коментари Харесай

Криза: Търсят все по-малко служители

Все по-малко чиновници търсят фирмите през ноември, като наклонността обгръща всички браншове, демонстрира разбор на профилиран кариерен уебсайт.
Обявите за наемане на нови хора са с 4000 по-малко по отношение на октомври.
Спадът е 9 на 100.

За месеца с 9 на 100 са намалели обявите в бранш “Търговия и продажби ”, а на годишна база най-голямо е спадът в ИТ секторът – 28 на 100.
Все отново най-вече са предложенията за работа точно в бранша на продажбите – всяка пета публикация е точно за чиновник в тази сфера.
16 на 100 от предложенията за кариера през ноември са в бранша на производството, а 13 на 100 – в ИТ сферата.
Всяка десета публикация или 13,6 на 100 от всички оферти не престават да са за работа от къщи или отдалечена такава.
Тези предложения през ноември са намалели с 1% по отношение на октомври, демонстрират данните на кариерния уебсайт. Общият им брой за ноември е 4800 разгласи. 63 на 100 от тези оферти са в ИТ бранша.

Общият брой на обявите във водещите регионални градове е намалял с 8%. Толкова е спадът в София, в Стара Загора е 14 на 100, в Пловдив – 11 на 100, в Русе – 10 на 100, във Варна – 5 на 100, в Бургас с 2 на 100.

Най-много са оповестените разгласи за работа за София – 48 на 100 от всички предлагани свободни места са точно в столицата.
Всяка десета публикация е за месторабота в Пловдив. Осем на 100 от офертите са за Варна, по 3 на 100 за Бургас и Русе и единствено 2 на 100 от офертите са за Стара Загора.
Броят на обявите за работа, подобаващи за бежанци, през ноември е намалял с 4% – към 100 оферти по-малко. Общият брой на този вид разгласи е към 2030, което е 6% дял от всички разгласи.
Тенденцията през последните два месеца е работодателите да свиват личния състав си, вместо да уголемяват екипа.
Предприемачите вземат ограничения за посрещане на една предизвикателна икономическа конюнктура – стесняване на бюджети, отчасти или изцяло заледяване на асортимент на нови фрагменти и даже, тук-там, освобождение на чиновници и други, се споделя в разбора на кариерния уебсайт.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР