Все по-малко българи, които се нуждаят от трансплантация, са годни

...
Все по-малко българи, които се нуждаят от трансплантация, са годни
Коментари Харесай

Все по-малко българи, които се нуждаят от трансплантация, са годни за нея |

Все по-малко българи, които се нуждаят от трансплантация, са годни за нея. През последните 20 години пренасочването на пари за хемодиализа и кражбата от нея влошиха качеството на лекуването. Това сподели по bTV Иван Димитров от Български пациентски конгрес.

Той разяснява последната донорска обстановка в страната, когато два бъбрека бяха изхвърлени откакто никой от 6-те извикани пациенти от листата на чакащите не беше подобаващ за трансплантиране.

" С всяка последваща донорска обстановка пациентите в действителност стават все по-негодни. У нас се вършат по 10-15 трансплантации на година, а актуализацията на листата на чакащи се прави един път годишно. При състояние, че диализата съществено те поврежда, би трябвало да чакаш не повече от 3 месеца. Над 3500 души годишно са на диализа у нас. В листата би трябвало да има повече хора ", сподели Димитров.

В поддръжка на изказванията му е мнението на трансплантирания в Испания Александър Цолов. Той описа, че вследствие на хемодиализата, която му е била правена у нас, той е бил непрекъснато с високо кръвно налягане, с полиневропатия, краката му се увредили съществено и се е стигнало до напредване с патерици.

Състоянието му внезапно се е подобрило откакто отпътувал на лекуване в Испания:

" В рамките на 1 месец животът ми се промени, диализата там е доста по-качествена. Бях в листата на чакащите за трансплантация в България, само че ме беше боязън да се трансплантирам, нямах доверие в здравната система, бяхме принудени да си купуваме консумативи, с цел да получим по-добра диализа. В Испания, в границите на 8 месеца, ме вкараха в листата на чакащите и в деня, в който ме включиха, 4 часа по-късно бях трансплантиран. От 9 години съм трансплантиран, имам чудесен живот ", описа Александър.

По думите на Иван Димитров още преди 15 години в Испания са проумели, че хемодиализата е скъпа за страната и са създали всичко допустимо да разпространяват донорството.

" Между 5400 и 5600 трансплантации се вършат годишно в Испания а рекордът е 46 трансплантации за ден ", уточни Димитров.

Той беше безапелационен, че с вливането на Агенцията по трансплантации към ИА " Медицински контрол " е настъпил срив в трансплантациите. Според него организацията би трябвало да съществува и да е на послушание на Министерския съвет, а не на здравното министерство.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР