Все по-често технологиите ще ни измъкват работата от ръцете. Във

...
Все по-често технологиите ще ни измъкват работата от ръцете. Във
Коментари Харесай

Кои професии ще изчезнат в близкото бъдеще?

Все по-често технологиите ще ни измъкват работата от ръцете. Във всички браншове изчезват доста специалности, на тяхно място идват куп нови. Но кои са те и каква ще е ролята на роботите в този развой? Това е една от тематиките, които нидерландският футуролог Ричард ван Хойдонг преглежда в книгата си „ Светът на следващия ден “ (ИК „ Кръгозор “)
„ Изчезват последните пазачи на мостове. Сензори и камери разпознават корабите и деликатно наблюдават за придвижването на сушата, тъй че мостовете да се отварят и затварят автоматизирано и безвредно. Няма да са нужни пазачи на паркинги. Още в този момент в огромни градове като Ротердам и Амстердам обикалят специфични коли, които сканират регистрационните номера на колите, с цел да управляват дали водачите са си платили за паркирането.
Плащането и превеждането на пари става цифрово. Банките имат чиновници на гише, които просто вземат решение характерни проблеми или дават препоръки. Във фабриките огромна част от работата поемат роботи, а заради продължаващото автоматизиране се обезсмислят и специалности като охранител, градинар, счетоводител, секретарка. Скоро изчезват безчет работни места в транспортно-логистичния бранш, в това число при транспорта на хора.
Но няма да се спре до такава степен. На бунището отиват всички занятия с предсказуеми и повторяеми задания. Няма да е обезпечена нито една чиновническа специалност. Предричам, че в идващите години роботите ще поемат освен рисковите, мръсните и скучни работи. Ще изчезнат доста специалности в бранша „ Здравеопазване “, от най-висши до редови. За позицията си следва се притесняват даже нотариусът, юристът и съдията. Суперкомпютри като Watson на IBM скоро ще се преборват доста по-бързо от юристите с „ безчовечен “ огромен брой правосъдни каузи и въз основа на това ще издават присъди. Вероятно, с цел да се проникне в човешкия аспект при някои особени случаи, въпреки всичко още ще е необходим прочут брой съдии, до момента в който машини не бъдат в положение да извършват и тази задача. Терапевтите, психолозите, учителите по танци и обществените служащи към този момент не са застрашени. Но още напълно малко, тъй като към този момент навлизат и социално-емпатични роботи. Те са в положение да „ усещат “ хората въз основа на телесни и оптични характерности. Различни проучвания потвърждават, че съвсем половината от специалностите, за които в този момент към момента са нужни типични човешки особености като емпатия и обществено възприятие, до двайсет-трийсет години също ще изчезнат.
Кога идва същинското уволняване?
Трудно е да се твърди по кое време тъкмо ще изчезнат (в по-голямата си част) избрани специалности – кои точно и в кой бранш. Екип от учени от Future of Humanity Instititute („ Институт за бъдещето на човечеството “) на Оксфордския университет в Англия под управлението на Катя Грейс е провел по отношение на това анкета с 1634 изтъкнати интелектуалци и индустриални експерти по изкуствения разсъдък (ИИ). От отговорите на 352-мата реагирали специалисти личи, че множеството чакат ИИ до 2024 година да е победил хората в региона на превода. През 2026 година ИИ ще има по-добър триумф от средностатистическия възпитаник, а към 2027 година ИИ ще ръководи товарни коли по-сигурно от водачите хора. Долната графика дава обзор на специалностите и уменията, в които ИИ и роботите ще съумеят да ни надминат в идващите двеста години. При което апропо се оказва, че специалистите плануват цялостно автоматизиране на целия труд чак след към 120 години.
Почти половината обаче мислят, че изкуственият разсъдък ще ни командва в съвсем всичко много по-рано, към този момент единствено след четирийсет и пет години.
Наивно е да си мислите, че персонално вашата работа несъмнено ще остане, тъй като развиването върви по-бързо, в сравнение с си мислите. Всички смарт телефони по принцип към този момент са снабдени с ИИ. През 2019 година по света ще работят 2,6 милиона индустриални роботи. Ни минимум не е налудничаво да допускаме, че роботи, дронове и самоуправляеми коли ще създадат непотребни десетки милиони работни места – най-много тъй като ще са в положение да извършват независимо все по-сложни задания. Домашните роботи към този момент се лимитират до косачки и прахосмукачки. Но скоро ще могат да ни наливат питиета и да ни сервират ястия по питейни заведения и заведения за хранене. Роботи проучват рентгенови фотоси по-бързо и по-точно от най-хубавите рентгенолози. След петнайсет години роботи и машини към този момент ще са в положение да правят рутинни интервенции или да проучват районната стопанска система. Тогава с вас ще сме озовали в нов свят, в който индивидът повече няма да дърпа конците, както в този момент сме привикнали.
Професии, които изчезват
Още от индустриалната гражданска война изчезват специалности и на тяхно място идват други. Обстоятелствата не престават да се трансформират, все едно дали в този момент се дължи на софтуерния прогрес, притока на евтина работна мощ или глобализацията. И в този миг доста промишлени браншове и специалности са обречени да изчезнат, само че в доста страни, измежду които Съединени американски щати, мнозина ръководители и чиновници към момента си зариват главата в пясъка като щрауси. Те виждат автоматизирането и идването на роботите по-скоро като опасност, вместо като нещо позитивно.
Шофьор
През 2020 година първите напълно самоуправляеми коли към този момент ще са част от уличната картина. Важи освен за леките коли, само че и за товарните коли и за рейсовете. Благодарение на бързия напредък на изкуствения разсъдък независимо ще транспортират пасажери корабите, влаковете и самолетите. Това значи, че работните си места ще изгубят доста работещи в транспортния и логистичния бранш. За сметка на това обаче ще има доста преимущества, като по-малко произшествия и експанзия при трафика. Освен това самоуправляемите коли водят до по-ефикасни направления и доста икономисване на сила.
Касиер
Броят касиери в супермаркетите, тържищата за строителни материали и градинските центрове понижава. Този развой от дълго време е в ход. Все повече хора персонално сканират продуктите си и по-късно се разплащат на автомата. Amazon опитва посредством системата Amazon Go с магазини, в които към този момент няма каса. Камери и датчици следят какви покупки слагате в кошницата си. На излизане от магазина телефонът ви автоматизирано се разплаща. И в нидерландските супермаркети „ Алберт Хейн “ в последно време стартира сходна самодейност. Въпреки това ще изтече още време, до момента в който изчезнат всички обслужвани от човек каси.
Фабричен служащ
Фабричните служащи скоро към този момент ще са изчезнали. От десетки години местата им заемат машини, да вземем за пример на конвейера. Напоследък обаче с ускорено движение се появяват заводи, в които роботи поемат съвсем или даже цялата работа.
Роботи превземат китайски цех
След заместването на 90% от служащите с роботи в един цех в Дунгуан, Китай, производството през 2016 година нараства с 250%, а броят на грешките спада с 80%. В предприятието се вършат мобилни телефони благодарение на напълно автоматизирана индустриална линия. Благодарение на роботите в този момент тук шейсет служащи правят работата, с която преди този момент са се занимавали 650 техни сътрудници. Накрая ще останат единствено двайсет щатни чиновници, твърди генералният шеф на завода.
Аптекар
В бъдеще аптекарите само ще надзирават. Изготвянето и пакетирането на медикаментите скоро ще става изцяло автоматизирано. Това ще предотвратява човешки неточности, заради които в този момент умират хиляди хора по света. 3D принтерът ще поеме доста от дилемите на аптекаря. Американският пазител на храните и медикаментите FDA към този момент утвърди 3D принтер, който принтира медикаменти за епилепсия и сърдечни болести. Подобен уред няма потребност да стои в аптеката, а несъмнено може да се обитава и при персоналния доктор или даже в дома на пациента.
Рефер и състезателен арбитър
Роботите и изкуственият разсъдък са доста по-подходящи за спортни съдии, в сравнение с хората. Те не бъркат, тъй като решенията им постоянно се основават на справедливи данни от датчици. Освен това феновете, играчите и треньорите, които не са съгласни с някой жълт или червен картон, не могат да повлияят на робота, тъй като не могат да влязат в спор с него. Кога на игрището ще се появи първият рефер робот, още не е известно.
Хирург
Роботи и в този момент към този момент се срещат в операционната зала. От 2000 година роботи от компанията Da Vinci Surgery правят с микропрецизност съвсем три милиона интервенции, от промяна на коленни стави до очни корекции. Със същия триумф като хирурзите! Да, към момента е нужен контрол, само че мисля, че ще могат да оперират и изцяло независимо. В раздела за бъдещето на опазването на здравето се спирам по-подробно на това.
Пилот
Въздухоплавателните компании могат да си спестят милиарди, като се включат в технологиите, при които самолетите най-после ще изхвърчат, летят и кацат без водач. Според швейцарската банка UBS летенето напълно на автопилот освен икономисва в международен мащаб милиарди евро от разноски за работна ръка, само че също така е и по-безопасно. Та нали тогава повече не са вероятни човешките неточности! Британският настоятелен вестник Financial Times твърди въз основа на отчет на UBS, че заради това ще се понижат и високите застрахователни награди и разноските за гориво. Първата крачка би могла да бъде полет с един водач вместо с двама, тъй като съвсем половината от пасажерите към момента не се осмеляват да се качат на аероплан без екипаж. Но на всички места ролята на водача в кабината към този момент е минимална. Наскоро един водач ми описа, че при политане и кацане държи ръчката за ръководство единствено три минути.
Журналист
Журналистите също би трябвало да се притесняват за работата си. Американската софтуерна компания Narrative Science сполучливо е опитала със програмен продукт, наименуван Quill. Той може да трансформира съществени данни в разбираеми репортажи и публикации. Информационната организация Associated press към този момент разрешава на роботи да пишат финансови доклади и спортни материали. Предстои ни обаче да научим машините с изкуствен интелект по какъв начин да интегрират творчеството и оригиналността в публикациите си, с цел да станат те фактически четивни, забавни и привлекателни за читателя.
Войник
Въоръжени дронове в конфликтни територии към този момент са заели мястото на наземните бойни елементи. Американският военачалник Робърт Кор, близко обвързван с акцията War on Terror („ Война против тероризма “), счита, че през 2030 година една четвърт от тези бойци ще бъдат сменени от роботи и дронове. Това е ужасно развиване, тъй като се подсигурява доста понижаване на броя убити и ранени измежду военните. Фирмата Boston Dynamics към този момент е надалеч напреднала с създаването на „ Атлас “ – авангарден хуманоиден робот. Той е машина, която има структурата на тялото на човек. Благодарение на специфична система за надзор „ Атлас “ може съвсем като човек да координира придвижването на ръцете, кра ката и торса си. Стереозрителен потенциал и голям брой датчици се грижат „ Атлас “ да може да употребява разнообразни предмети, а също по този начин и да се придвижва по мъчнопроходим терен. Това трансформира този робот във висшия подобаващ боец. Той обаче към момента подвига доста звук, с цел да действа оптимално на фронта; техниците към този момент работят върху казуса. „ Атлас “ скоро ще се включва и в осъществяването на цивилни задания, като почистване или сервиране на ястия.
Строител
С най-новите големи 3D принтери може да се строят цели здания. В бъдеще за това съвсем няма да са нужни хора. Навсякъде по света редица компании към този момент са прегърнали тази технология и от ден на ден други се причисляват. Китайската компания за недвижими парцели Huashang Tengda за месец и половина реализира построяването на двуетажна къща от принтер. Строителите би трябвало единствено да конфигурират корпуса и да уредят електрическото окабеляване и водопровода.
Счетоводител
Счетоводителите и другите финансови контрольори са основни за всяка организация, само че след 10 години щафетата ще поеме програмен продукт. Още занапред за анализиране, издаване и изпла човешки запаси и за правенето на финансови проекти и създаването на разнообразни сюжети. Финансов робот може да ни посъветва да се откажем от контрагент, в случай че от доста източници проличи, че той ще окаже отрицателен принос за резултата. Изпълнителният шеф също ще има напълно разнообразни отговорности в бъдеще.
Маркетинг експерт
Маркетинговите изследвания към този момент костват доста пари и време. Затова обичайните способи се заместват със софтуерни платформи, даващи резултати в действително време. Примери за автоматизирано маркетингово изследване са в това число събирането на цифрови данни и анализирането на потребителските страсти. Възможността да се мерят човешките страсти, като се следят израженията на лицата, значи, че има по-малко работа за анкетьорите.
Описаното дотук е единствено стеснен обзор на редицата специалности, които ще изчезнат последователно, само че по-бързо, в сравнение с си мислим. Но идват и доста нови. Все отново не е елементарно автоматизирано да картотекираме какви тъкмо ще са те. Но към този момент се приближаваме към това повече, в сравнение с допускате, изключително в този момент, когато изкуственият разсъдък се развива с бързи темпове.”
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР