Все още знаем съвсем малко за черните дупки – тези

...
Все още знаем съвсем малко за черните дупки – тези
Коментари Харесай

Физици направиха ново откритие за черните дупки по случайност

Все още знаем напълно малко за черните дупки – тези извънредно мистериозни галактически обекти. Не знаем даже какво тъкмо не знаем – факт, който става явен от едно напълно скорошно изобретение. Докато извършват уравнения за корекции на квантовата гравитация на ентропията на черна дупка, двама физици откриват, че черните дупки оказват налягане върху пространството към тях.

Да, налягането не е изключително огромно, само че това изобретение е изключително консистентно с прогнозата на Стивън Хокинг, съгласно която черните дупки излъчват радиация и надлежно освен че имат температура, само че и в отсъствието на акреция се смаляват постепенно с течение на времето.

„ Нашето изобретение, че черните дупки на Шварцшилд имат и налягане, и температура бе безусловно изненадващо, което го прави още по-вълнуващо – споделя физикът и астроном Хавиер Калме от Университета на Съсекс във Англия. – Ако преглеждаме черните дупки само в границите на общата доктрина на относителността, човек може да види, че те имат сингулярност в своите центрове, където законите на физиката – такива, каквито ги познаваме – би трябвало да се разпадат. “

„ Надеждите са, че когато квантовата доктрина на полето се вплете в общата доктрина на относителността, ще можем да достигнем до ново изложение на черните дупки. “

Не е ясно какво тъкмо провокира това налягане, а съгласно изчисленията на екипа то е напълно малко. Нещо повече – негативно е и е изразено като -2E-46 бара за черна дупка с масата на Слънцето. За информация – земното налягане при морското ниво е 1 бар.

Това значи, че черната дупка се смалява, а не нараства. Това изобретение е консистентно с прогнозата на Хокинг, въпреки че на този стадий е невероятно да се дефинира по какъв начин негативното налягане се съотнася към лъчението на Хокинг и дали изобщо двата феномена са свързани.

Изследването е оповестено във Physical Review D.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР