Все още продължават разговорите с потенциалните кандидати за министър-председатели по

...
Все още продължават разговорите с потенциалните кандидати за министър-председатели по
Коментари Харесай

Румен Радев посрещна партиите с не можем повече да бавим


Все още не престават диалозите с евентуалните претенденти за министър-председатели по домовата книга, само че не можем повече да бавим процеса и не би трябвало да го бавим . С тези думи президентът Румен Радев  посрещна представителите на политическите сили в 50-то Народно заседание на консултациите за сформиране на нов длъжностен кабинет.

На поканата се отзоваха парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, " Възраждане ", Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН ". От страна на ГЕРБ участват Росен Желязков, Деница Сачева и Теменужка Петкова, от ПП-ДБ - Атанас Атанасов, Николай Денков и Божидар Божанов, от " Възраждане " - Костадин Костадинов, Цончо Ганев и Петър Петров, от Движение за права и свободи - Йордан Цонев, Байрам Байрам, Елван Гюркаш, от Българска социалистическа партия - Атанас Зафиров, Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов и Има Такъв Народ - Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова.

Радев съобщи, че предизборната акция на процедура е почнала и прикани партиите за акуратност, придържане към тематиката и обоснованост. 50-ото Народно събрание не излъчи държавно управление и неизбежно отиваме към следващите избори, само че, с цел да насроча дата за изборите, според декрет по Конституцията, би трябвало първо да се проведат консултациите, да се дефинира претендент за длъжностен министър-председател и по негово предложение да се назначи служебно държавно управление, изясни президентът конституционната процедура.

Румен Радев не пропусна да разкритикува и измененията в Конституцията. Съгласно измененията в Конституцията пълномощията ми са фрапантни лимитирани и по тази причина незабавно откакто Има Такъв Народ върнаха несбъднат третия мандат , пристъпих към диалози с всички евентуални претенденти за министър председател по домовата книга, подсети президентът.

Той прикани и партиите да кажат по какъв начин виждат пътя напред за разрешаване на политическата рецесия.

Депутатът от ГЕРБ Росен Желязков първи взе думата. Той съобщи, че политиците държат повече ангажираност към Конституцията и на правилата на правовата страна и парламентарна народна власт. Той бе безапелационен, че политическите групи и представители не трябва да се бъркат в компетенциите, препоръки, оценки и упътвания по тази причина какъв би трябвало да бъде кабинетът и какъв да е доминираният министър председател и министри. ГЕРБ са удовлетворени от вчерашната позиция на президента Румен Радев с това да не се позволява позицията на ръководител на Народното събрание да бъде обект на политически инженеринг и да докара до това с избран дизайн да се дефинира кой би бил подобаващият за едно несъмнено болшинство длъжностен министър-председател.

Очаквайте детайлности!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР