Все още остава мистерия как законът“ на Гордън Мур, който

...
Все още остава мистерия как законът“ на Гордън Мур, който
Коментари Харесай

Законът на Мур още важи с пълна сила

Все още остава тайнственост по какъв начин „ законът “ на Гордън Мур, който предсказва, че изчислителната мощност ще се удвоява на всеки две години, продължава да е правилен към този момент повече от половин век, написа Scientific Аmerican.

Лични компютри, смарт телефони, самоуправляващи се коли – Гордън Мур предсказва всички тези технологии преди половин век в изявление за списание Electronics . Отключващата им мощ е изчислителната мощност и Мур изложил вижданията си за нейното развиване през идващото десетилетие. Наскоро се отпразнува 50-годишнината от неговото съмнение, което остава правилно и извънредно тъкмо.

Сега се назовава закон на Мур, макар че самият Мур (който е и съосновател на компанията Intel) не харесва изключително наименованието. „ През първите 20 години не можех да изрека думите „ закон на Мур “. Беше ме позор “, споделя 86-годишният Мур в изявление за New York Times . „ Накрая привикнах и можех да употребявам термина умерено. “ Мур също споделя, че в случай че човек е направил една сполучлива прогноза, по-добре да не прави друга.

Разбира се, законът на Мур не е същински закон като тези, които разказват гравитацията или запазването на силата. Това е прогноза за броя на транзисторите, които могат да се поберат на силициев чип – с напредването на технологиите броят ще се удвоява на всеки две години. Това води до необикновено бързо разгръщане на изчислителната мощност без съпътстващи разноски.

Благодарение на това разгръщане имаме преносими компютри и джаджи с джобен размер на релативно ниски цени. Напредъкът, зависещ на закона на Мур, стига до такава степен, че притежаваме да вземем за пример технологии за гласово търсене (като Siri на Apple) – това изисква голяма изчислителна мощност за анализиране на изречени думи, превръщането им в цифрови звукови знаци и интерпретирането им в гласов отговор за доста малко време.

Нека да погледнем закона на Мур, в случай че се отнася за колите. Главният изпълнителен шеф на Intel Браян Кржанич изяснява, че в случай че Фолксваген Костенурка (Beetle) от 1971 се е развивал със същото движение като силициевите чипове по закона на Мур, то през днешния ден е щял да може да се движи с 300 000 благи в час. Щял е да може да минава 2 милиона благи с по-малко от 4 литра гориво и това би коствало 4 цента.

Прогнозата на Мур била единствено за 10 години. Той е бил началник на изследователския отдел на Fairchild Semiconductor  и желал да знае какъв брой изчислителна мощност ще има компанията му в идващите 10 години. Когато минали десетте години, се оказало, че той е бил ужасно близо. Но Мур не считал, че тази наклонност ще се резервира в идващите 50 години. „ Дори смятах, че 10 години напред в бъдещето е доста “, споделя той в изявлението.

Трудно е да се каже за какво законът на Мур устоява толкоз дълго във времето. Предположението за удвояване към този момент се е трансформирало в цел за конкуриращите се компании. Но не е ясно за какво удвояването се случва на две години. „ Ако темпото е могло да бъде ускорено, то някой сигурно е щял да го направи “, отбелязва IТ специалистът Калвин Лин от университета Тексас в Остин.

Много технологии предсказват края на удвояването на Мур от години, а и самият Мур твърди, че експоненциалното разгръщане не може да продължава до безконечност. Но на инат на всичко законът продължава да важи, а технологиите не престават да трансформират нашия свят. Както споделя самият Мур: „ Тепърва започваме да виждаме това, което компютрите ще вършат за нас. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР