Все още нямам отговор защо потомственият варненец Кирил Йорданов загроби

...
Все още нямам отговор защо потомственият варненец Кирил Йорданов загроби
Коментари Харесай

Варна – 13 стъпки назад, 4 напред 


Все още нямам отговор за какво потомственият варненец Кирил Йорданов загроби Варна. Няма да го получа и от него, до момента в който се радва на спокойствието си в София. 13 годишното му ръководство остави инфраструктурата на града в трагично положение: неспособно кърпени и неосветени улици, разрушени тротоари, нечистотия, бездомни кучета, потрошени детски площадки, безсистемно строителство, рушащи се къщи. Наистина нямам пояснение за безотговорното ръководство на Кирил Йорданов, което върна Варна 20 години обратно. В морската столица не пристигна нито един вложител, закрити бяха всички фабрики, не бяха основани работни места – вложителите отиваха в Пловдив, София, само че не и във Варна.

 С днешна дата има ярък лъч: работи се по инфраструктурата на града, главно се ремонтират улици и булеварди, реновира се Аспаруховия мост, децата се радват на хубави детски площадки, Ларгото закупи съвременен тип и туристите не вървят единствено до Метро, а преглеждат забележителностите на Варна. Но 13 годишното безхаберие на Кирил Йорданов /и екипите му/ не може да се оправи за 3-4 години, ще трябват най-малко още толкоз, с цел да замязя Варна на европейски град. Безработицата в града е към 4% и експерти по пазара на труда ми споделиха, че в града няма квалифицирана работна ръка. Германски вложител е желал да открие дребен цех и е опитал да откри 200 стругари и фрезисти, само че не е съумял и е отишъл в Румъния. В IT бранша и аутсорсинг услугите има оживление, като персонално кметът Иван Портних се ангажира с построяването на разговор сред бизнеса и университетите.

 Но това ли е единственият бранш, който може да се развива в града? Ако огромен вложител реши да открие цех във Варна, дали ще откри служащи? – попитах експертите по пазара на труда. „Не!“ – ми дадоха отговор те. Младите се ориентират към влиятелни специалности, никой не желае да става леяр, фрезист, шлосер, заварчик. Варна е морски град и доста хора са заети в морския бизнес, градът има стратегическо разположение, което дава опция за бизнес по вода и суша. С построяването на Интермодалния терминал се чака да бъдат привлечени вложители, довършването на автомагистрала Хемус също е фактор, който ще помогне на бизнеса в района.

Да обърнем взор към Пловдив. Тракия икономическа зона обезпечава над 20 000 работни места и стартовата заплата на млад експерт в предприятията там е от 800 до 3000 лева Става дума за хора, които работят като стругари или оператори на машини с компютърно ръководство.

В Пловдив и близките градове младежите не се плашат от тези специалности, икономическата зона влага в тяхното привличане и образование, във Варна обстановката е друга. Младите плават по корабите, работят в логистични и шипинг компании, IT бранша, туризма или отиват в чужбина. „ Ако във Варна бъде притеглен огромен вложител, той няма да откри работна ръка. ” – безапелационен е управител на огромна компания. Това е действителността сега, всеки град има своята специфичност, с която бизнеса се преценява.

Варна разчита на туризма и общината прави нужното, с цел да оправи ужасното положение на инфраструктурата, Варна разчита на услугите, на търговията, а там фрагменти не липсват. Варна връща самочувствието си на морска столица, за която се опита да претендира Бургас и за това заслугата е на бизнеса и локалната власт, на всички варненци.

Иво Югов

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР