Все още няма подадено заявление в Агенцията за ядрено регулиране

...
Все още няма подадено заявление в Агенцията за ядрено регулиране
Коментари Харесай

Все още няма подадено заявление в АЯР за лицензиране на горивото за 5-ти блок на АЕЦ Козлодуй“

Все още няма подадено заявление в Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) за издаване на позволение за употреба на нов вид гориво в частност на компанията Westinghouse на 5-ти блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Това изясни изпълнителния шеф на АЯР Цанко Бачийски. Както е известно през предходната година страната ни реализира договореност с управлението на американската компания за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5-ти блок на атомната централа. Досега от Агенцията за нуклеарно контролиране на благосклонност са прегледани 30 документа, от които 14 са върнати със забележки, а по 3 към този момент няма такива. В същото време изпълнителният шеф на АЯР посочи, че въпреки всичко не би споделил, че са без забележки „ защото документите са свързани и вървят дружно. Просто е цяла логическа верига, свързани са с други документи, с цел да има убеденост, че всичко, което е показано като доказателство е по този начин, както би трябвало “. По думите на Цанко Бачийски месец август към този момент се обрисува като краен период, с цел да може нуклеарният регулатор да се оправи. „ Това значи, че през останалите месеци ще се оправим, а в случай че не, то ще е заради липса на документи. Има по
този начин наречената Наредба за издаване на позволения и лицензии. Индикативният период е 6 месеца за издаване на сходни позволения, само че 6 месеца от показване на всички нужни документи. Тоест, те текат и се изисква цялостното им показване и освен това с високо качество “.
Целият размер от нужната документи обгръща 64 разбора и се подава от лицензианта на АЯР в лицето на АЕЦ „ Козлодуй “ и не касае американската компания. За да бъде интензивен прегледът изпълнителният шеф на АЯР е задействал и процедура за външна експертиза, с цел да може в оставащото все по-малко и малко време регулаторът да се оправи. „ В момента комисията работи и чакам нейното решение за възлагане на външна експертиза на част от анализите за ускорение на разрешението на 16 юни “, изясни още Цанко Бачийски. „ С потенциала, с който разполагаме в Агенцията няма да успеем през тези 6 месеца да прегледаме целия размер от документите, а и по закон имаме това право - да желаяме помощ от външни специалисти. Тя ще може обаче да се задейства единствено когато имаме документи “, сподели той. Наскоро стана ясно, че към този момент е реализирана и договореност сред България и Съединени американски щати в региона на нуклеарната енергетика. То е належащо, с цел да може американският нуклеарен регулатор (NRC) да се произнесе и по въпроса за експорт на технологии от страна на американската компания, и по-точно за подписване на така наречен Споразумение 13, което регламентира цялостният развой. По отношение на 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ до момента никой не се е обръщал към АЯР, за каквото и да е, стана ясно думите на Бачийски. „ Има издадено позволение за площадка. Оттам-нататък чакаме лицензианта да се задейства. Към момента знаем, че има съглашение за спомагателна технико- икономическа аргументация от Westinghouse, само че все още организацията няма отношение по това. Очакваме е идната стъпка - нашият лицензиант (АЕЦ „ Козлодуй “) да подаде заявление за планиране “, сподели още изпълнителният шеф на АЯР.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg