Все още не уточнено в какво ще се изразяват тези

...
Все още не уточнено в какво ще се изразяват тези
Коментари Харесай

Камен Колев: Подготовката за съвместни протестни действия със синдикатите ще започне след вота на недоверие



Все още не конкретизирано в какво ще се показват тези протестни дейности. Ние не желаеме да се политизират протестните дейности, защото следва избор на съмнение, тъй че не сме конкретизирали и не сме приказва, само че подготовка ще бъде стартирана след датата на вота. Това посочи заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев в изявление за предаването „ 12+3 “ във връзка на решението от срещата сред работодатели и синдикати, на което се взе решение за взаимен митинг и предприемане на ограничения за нормализиране на положението на енергийния пазар.

Това, което виждаме не е действителен пазар. Налице е едно непазарно нарастване на пазара на тока в последните няколко месеца, което фрапантно подвига разноските на компаниите, изясни Колев и добави: Нормално е да се чака покачване на цената на тока заради разнообразни аргументи на производителите, такава е конюнктурата на прилежащите тържища, заради липса на вода във ВЕЦ-овете, заради потребност от средства за удължение на живота на реакторите, само че всичко това усилва цената от порядъка на 5-6%, а това, което получават нашите членове за промяна на цената надминава 30-40-50%. Това скокообразно покачване не може да бъде поето от бизнеса и това ще докара до сериозна инфлация, проблеми с влизането в еврозоната и конкурентоспособността.

Предложението на работодателите е всички да излязат на пазара и по този начин да се обезпечи задоволителна ликвидност на пазара. Друго предложение е да се вкарат и така наречен контракти за разлики: Т.е. всички, които създават и продават да излязат, има механизъм, по който би трябвало да става това. Това е една от ограниченията.

Друга мярка, която ще бъде прегледана,  е положението на студения запас: Този запас може дас е усъвършенства, да не води до нарастване на цената. Най-важният механизъм е да се подписват дълготрайни контракти.

За нас не е ясно за какво се усилва цената на електрическата енергия в България, съобщи Славин Янакиев , шеф на леярната в Стара Загора: Ние сме структуроопределящо предприятия за българското машиностроене. Над 70% от машиностроителните предприятия в България, които също работят на интернационалния пазар са наши клиенти и ние сме им съществени снабдители. Налага се ние да реагираме,. Да се преструктурираме, да търсим способи, с цел да можем да отговорим на тези провокации, само че ограниченията, които можем да вземем са крайни.

Председателят на Асоциацията за свободен енергиен пазар Соня Кадиева уточни, че през 2018-а година нарастването е от над 20%: Няма по какъв начин да не се отрази на самите консуматори, т.е. търговците купуват към този момент с над 20% по-скъпа базова сила. Не знам от къде идва изказванието, че силата би трябвало да се усили единствено с 5-6%, откакто ние към този момент я купуваме с над 20% по-скъпо. Освен това и търговците заплащат и разноските за балансиране, които също са увеличени с 20%. Това докара до нарастването на цената на дейната електрическа сила.

Големият проблем е, че няма предвидимост в самото предложение на електрическата енергия, т.е. ние като търговци, с цел да можем да предложим на клиентите цени, които би трябвало да са дълготрайни, ние би трябвало да имаме предвидимост от нашите производител. Когато тя липсва, това би трябвало да бъде трансферирано към клиентите, изясни Кадиева.
Тя отхвърли изрично да има картел сред търговците: Не виждам място къде може да има катерл сред търговците. Освен това има задоволително произвеждане, липсва предлагането.

Първото нещо, което зависи от законотворците, е изменение на Закона за енергетика, съобщи Соня Кадиева.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР