Все още не сме отменили ветото си за пълното влизане

...
Все още не сме отменили ветото си за пълното влизане
Коментари Харесай

Австрийският вътрешен министър: Все още не сме отменили ветото си за пълно влизане на България в Шенген

Все още не сме отменили ветото си за цялостното влизане на България в Шенгенското пространство. Това сподели австрийският вътрешен министър Герхард Карнер на конференция в Инсбрук, оповестява Kronen Zeitung.

Според Карнер Виена упорства за предходната си позиция на несъгласие във връзка с цялостното влизане в Шенгенското пространство на Румъния и България и напомня предварителното съглашение за унищожаване на контрола по море и въздух.

 „ Мисля, че в този момент е доста значимо да предприемем тази стъпка, а не да спекулираме със идната “, сподели шефът на австрийското Министерство на вътрешните работи, визирайки по-нататъшното цялостно влизане на България и Румъния в Шенген.

 През последните седмици се ускори натискът върху Виена да се съгласи двете страни да се причислят към Шенгенската зона. Австрия остава единствената членка на Европейски Съюз, която към момента не е отменила ветото си върху този ход.

Припомняме, че през декември 2022 година вътрешните министри на Европейски Съюз не съумяха да одобрят влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Австрия и Холандия гласоподаваха срещу, базирайки се на това, че страните не вършат задоволително за ограничение на незаконната миграция.

Консенсус по отношение на „ частичното ” присъединение на двете страни се появи в края на предходната година. Той планува унищожаване на инспекциите на летищата и морските пристанища, до момента в който датата за унищожаване на граничния надзор към момента не е избрана.

Междувременно Холандия към този момент отхвърли да блокира влизането на България в Шенгенското пространство.

 

Източник: Kronen Zeitung/Превод: SafeNews

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Свят

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР