вропейският парламент възобнови процеса на отнемане на парламентарния имунитет от

...
вропейският парламент възобнови процеса на отнемане на парламентарния имунитет от
Коментари Харесай

Отново на дневен ред: ЕП гледа отнемането на имунитета на Карлес Пучдемон

вропейският парламент възобнови процеса на лишаване на парламентарния имунитет от някогашния президент на Каталуния Карлес Пучдемон. Комисията по правни въпроси преглежда случая му, както и други двама евродепутати, които се застъпват за отделянето на самостоятелната общественост от Испания, Тони Комин и Клара Понсати.

Заради ковид тази процедура беше замразена в продължение на седем месеца. Дискусиите се организираха единствено посредством видеоконференция и имаше опасения по отношение на вероятни приключвания на информация.

Сега обаче ръководителят на комисията увери, че поверителността и други правила се съблюдават.

"Продължихме напред единствено когато получихме поддръжката на всички политически фракции, парламентарното управление и правните служби ", сподели испанският либерал Адриан Васкес.

"Не можем да позволим на Европейския парламент, който е опора на европейския суверенитет, да бъде спрян от пандемия ", добави той.

Следващата среща е планувана за 7 декември, след което трима евродепутати от Каталуния ще имат опция да се обяснят. Ако бъдат лишени от имунитета си, което може да се случи след към четири месеца, Мадрид ще изиска още веднъж тяхната екстрадиция. Тогава делата ще бъдат трансферирани на правораздаването на Белгия и Шотландия, където тримата сепаратисти живееха, откакто избягаха от испанското правораздаване.

А то изисква каталунските политици да се изправят пред Темида за подбудителство към протест, разхищаване и непокорство на закона по отношение на присъединяване им в референдума за самостоятелност на 1 октомври 2017 година
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР