Времето през юни 2023 г. беше изключително динамично в голяма

...
Времето през юни 2023 г. беше изключително динамично в голяма
Коментари Харесай

НИМХ: Мощни бури почти през целия юни, с какво време продължава юли

Времето през юни 2023 година беше извънредно динамично в огромна част от страната, оповестява Национален институт по метеорология и хидрология. Почти през всички дни на месеца в разнообразни региони на страната бяха регистрирани мощни конвективни стихии, съпроводени с градушки и проливни превалявания , които доведоха до наводнения и нанесоха обилни вреди на здания, инфраструктура, електрозахранване и селско стопанство. Обявено беше отчасти бедствено състояние в някои обитаеми места. Контролирано се изпускаха общинските язовири .

С всеобщ темперамент тези процеси бяха на 1, 4, 12-16 и 25 юни. Най-засегнати бяха областите Видин, Монтана, Враца и София област. Там месечната климатична норма за дъжд в обособени общини беше превишена над 3 пъти. В интервала 1-9-и юни в размито барично поле, със слаб антициклонален градиент при земята, времето е най-вече слънчево, с купеста облачност след обяд и изолирани краткотрайни превалявания в Западна България . Краткотрайна смяна има на 3 юни, когато над страната минава размит леден фронт. От запад на изток на доста места има краткотрайни, краткотрайно интензивни превалявания, съпроводени с гръмотевични стихии, има и градушки. П рез интервала 10-18 юни от изток налягането се намалява и полето става циклонално, а на 16 юни в приземните пластове на атмосферата, южно от страната се образува дребен циклон , който след това минава на североизток през Проливите, към Черно море.

На доста места, изначало в Западна и Централна България , към края на интервала и на изток, има превалявания, съпроводени с гръмотевици. По-чести, с по-голяма активност и обилни по количество са преваляванията в северозападните региони, на 12 юни – и тук-там в Родопите, а през нощта против 17 и на 17 и 18 юни – в Централна Северна и Североизточна България. Проливните превалявания довеждат до преливане на реки, предизвикват материални щети; в обособени общини е оповестено бедствено състояние. Средно за интервала, температурите са по-ниски от нормалните. Само в Източна България първоначално има повече слънчеви часове и е относително топло, само че след това хладната въздушна маса обгръща и тези региони. Постепенно през последния ден преваляванията отслабват като обсег и активност .

През интервала 19-24 юни във височина последователно от югозапад израства баричен и термичен гребен. Над Западна и Централна България още първия ден облачността понижава до най-вече слънчево време и температурите се покачват. Над Източна през първите два дни към момента на обособени места има валежи, по-късно и там се открива слънчево време. През последния ден, с приближаването от запад-северозапад на добре изразен леден атмосферен фронт, след обяд над Западна България стартира да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и по-късно, към вечерта, на обособени места в западните региони има превалявания и гръмотевични стихии.

На 25-26 юни студеният фронт минава през страната от запад на изток , на доста места има краткотрайни превалявания, гръмотевични стихии и градушки, на обособени места явленията са интензивни. През интервала 27-30 юни времето в страната се дефинира от слаб антициклон – най-вече слънчево, умерено и относително топло. Само на 28 юни след обяд и през нощта против 29 юни при прекосяването на бърз леден фронт, вятърът от северозапад краткотрайно се усилва, на доста места има краткотрайни превалявания, съпроводени с гръмотевици и градушки; по-интензивни са явленията на обособени места в югоизточните региони.

Средните месечни температури са сред 16 и 23 °С и имат отклоняване от месечната норма сред -1.7 и +1.2 °С. Този месец юни е по-хладен от юни предходната година, само че по-топъл от месеците юни на 2021 и 2020 година Най-високата измерена температура е 36.8 °С на 23 юни в град  Любимец .

По данни от оперативни метеорологични станции на Национален институт по метеорология и хидрология в западната половина от страната месечните суми на дъжда са сред 60 и 300% от климатичната норма, а в източната – сред 16 и 200%. Най-оскъдни са преваляванията в Североизточна България – Шабла – 16% от нормата, а най-обилни в Северозападна България – Белоградчик – 304%. Въпреки изобилните превалявания в Северозападна България, източната половина на страната остана релативно суха и приблизително за страната този месец юни е с минимум превалявания от 2018 година насам. Най-голямото измерено 24-часово количество дъжд е 115 mm от дъжд и град в с. Кесарево, обл. Велико Търново , на 26 юни.

Тази нощ ще бъде най-вече ясно , на следващия ден ( 4 юли) - най-вече слънчево, оповестяват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). След обяд основно над планинските региони ще е с купеста облачност, само че единствено на обособени места ще превали и прегърми. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще е слаб. Максималните температури ще са сред 29° и 34°, по Черноморието - малко по-ниски, 27°-29°, в София - към 29°.

По Черноморието ще бъде най-вече слънчево. В утринните часове тук-там ще бъде с ниска облачност или понижена видимост, а след обяд ще има купеста облачност, само че ще бъде съвсем без превалявания. Ще духа слаб до сдържан вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са сред 26° и 29°. Температурата на морската вода е 21°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

В планините ще бъде най-вече слънчево. След обяд ще има купеста и купесто-дъждовна облачност и на обособени места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до сдържан вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 22°, на 2000 метра - към 15°.

В сряда и четвъртък (5 и 6 юли)  в западната половина от страната въздушната маса ще е неустойчива. Около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има превалявания, гръмотевични стихии и градушки, а температурите ще се намалят. Ще има обилни местни превалявания.

Над Източна България ще бъде най-вече слънчево, рано заран по Черноморието с мъгла или ниска облачност. В низините ще бъде горещо с оптимални температури, достигащи тук-там до към 35°. В сряда вятърът ще е към момента от изток, в четвъртък ще се обърне от северозапад, слаб до сдържан.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР