Времето през следващите седем дни ще е типичното за сезона

...
Времето през следващите седем дни ще е типичното за сезона
Коментари Харесай

Времето застудява, а в четвъртък ще завали и сняг

Времето през идващите седем дни ще е типичното за сезона студено и мъгливо, а от четвъртък ще стартират и първите снеговалежи на по-ниска надморска височина.

Средните месечни температури в множеството региони от България ще бъдат към климатичната нормата. Времето ще се задържи хладно, като денем ще се образува и инверсионна облачност. Мъглите или ниската облачност ще са постоянно събитие, а по високите полета и планински региони ще е по-често слънчево.

Очакваните дневните температури ще са типични за сезона и ще са сред 6-12 градуса. След четвъртък обаче ще има серия от средиземноморски циклони.

През нощта против понеделник над по-голямата част от страната ще е най-вече ясно и безшумно. Сутринта на доста повече места в низините и котловините ще се образуват мъгли.

Минималните температури ще останат без основна смяна и ще са сред 1-6°С. Най-ниски ще са стойностите в котловинните полета от Западна и Северозападна България – до 0°-3°С.

През първия ден от новата седмица в по-голямата част от страната денят ще стартира с ниски облаци или мъгла, само че към обяд те ще се раздерат и разсеят. По-значителна облачност и даже вероятни целодневни мъгли чакаме над Дунавската равина.

Очакваните оптимални температури ще са типични за ноември. Максималните ще се намалят и ще бъдат сред 11-16°С, малко по-ниски в Дунавската низина – до 8-9°С. Ще духа слаб юг-югоизточен вятър.

Времето в София: През нощта против неделя облачността ще се задържи забележителна и тук-там е допустимо превали слаб дъжд. Минималните температури ще са сред 1-3°С.

През деня ще доминира раздрана облачност, която следобяд ще намалее до слънчево. Максималните температури ще се намалят и ще са сред 10-11 °С.

Прогноза за фини прахови частици: Очакваме завишавания на ФПЧ над Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Ямбол, В.Търново, София, Русе, Видин, Монтана и Враца. Стойностите ще са сред 70-90 мкг/м3 при норма към 50 мкг/м3.

Времето по Черноморието ще е най-вече облачно и мъгливо. Следобед мъглите ще се разсеят и ще бъде слънчево. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са към 14°-15°.

Времето в планините: По високите елементи времето ще е най-вече слънчево и ще се затопля. В ниското денят ще стартира с понижена видимост. Очакваните оптимални температури на височина 1200-1300 метра ще бъде към 10-12°, на 2000 метра - към 6-7°.

Времето на Балканите: През идващите дни над нашия полуостров ще следим построяването на антициклон с център Украйна и Беларус. Времето ще се задържи хладно, като денем чакаме да се образува и инверсионна облачност. Валежи от дъжд чакаме по Адриатическото крайбрежие.

Времето във вторник и сряда

През идващите два дни от седмицата времето над страната ще е по-често облачно или мъгливо. Повече слънчеви часове ще има над планините и планинските региони. Сутринта тук-там в низините и котловините видимостта ще е понижена, а денем ще е с ниска облачност. Вятърът ще отслабне и ще е от изток.

Температурите като цяло ще са към нормата за ноември - минималните стойности ще са сред 5-9 °С, а оптималните – до 15-16°С.

В сряда вятърът ще се ориентира запад-югозапад и над Дунавската низина ще се усили до сдържан. Температурите едва ще се покачат. Времето ще се задържи облачно. Привечер от запад ще превали слаб дъжд.

Времето в четвъртък

Съществено повреждане на времето чакаме от четвъртък. Тогава от северозапад на югоизток ще стартират превалявания от дъжд. Процесите до края на деня ще обзет и източните региони. По-значителни ще са явленията над Горнотракийската равнина. Температурите ще се задържат съвсем без смяна.

Времето в петък и през уикенда

През идващите няколко дни времето над страната ще е по-често облачно и дъждовно. На доста места от запад на изток ще стартират превалявания от дъжд, само че с краткотрайни спирания.

Усложняване на синоптичната конюнктура се чака през уикенда. Причината за предстоящото утежняване на времето е идващ средиземноморски циклон. На доста места ще стартират нови превалявания от дъжд, а над планинските региони и Предбалканa - и от сняг.Температурите ще се намаляват и предстоящите оптимални ще са сред 7-9°С.

До сряда времето ще следва ритъма на познатата ни късна есен. В ранните часове ще се стелят мъгли в равнинната част на страната или ниска облачност, от която е допустимо да преръмява леко. В часовете следобяд видимостта ще се усъвършенства с наклонност слънцето да се демонстрира. Около Черноморието тези процеси ще са по-продължителни, до момента в който на запад слънчевите часове ще са повече. Тихо време с температури заран от 2 до 7 градуса и следобяд – сред 10 и 15-16 градуса.

Липсата на вятър и мъглите са предпоставки за струпване на повече замърсители в ниските пластове на атмосферата. В градските региони и изключително в затворените котловини е допустимо концентрацията на прахуляк да надвиши естествените индикатори.

В сряда след повдигането на мъглата обаче, по-късно следобяд ще се заоблачи с вероятни нищожни валежи, най-вече в северната половина на страната. В четвъртък есенни превалявания ще има на повече места. В петък и събота ще се задържи облачно. От неделя, вследствие на средиземноморски циклон, ще последват нови повсеместни превалявания. Дневните температури ще се покачат към средата на седмицата, като в обичайно по-топлите места у нас термометрите ще доближат 18-19 градуса. С приближаването на уикенда ще захладнее още веднъж.

След 20 ноември ще остане по-студено. Сутрин термометрите ще се движат от 2 до 7 градуса, а денем – сред 5 и 10 градуса. Около средата на седмицата ще е най-студено с температури заран към и малко под нулата. Валежи ще има в дните 21-23 ноември, когато по планините ще падне сняг. След това облаците ще правят отстъпка за малко, а към 26 ноември още веднъж ще се оформи есенна валежна конюнктура.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР