Времето на мораториума върху цените на тока и парното у

...
Времето на мораториума върху цените на тока и парното у
Коментари Харесай

Какви енергийни помощи предоставя Европа на гражданите и бизнеса?

Времето на мораториума върху цените на тока и парното у нас ще бъде употребявано, с цел да се реши какви помощи за семействата може да даде властта, когато цените бъдат освободени.

Докато чакаме властта да реши какви помощи да даде за скъпия ток, проверихме какви са те в няколко европейски страни.

Гърция подкрепя сметките за ток сред 50 и 90 евро от месечния разход на семействата. Помощ има и за земеделските стопани - страната заплаща 80% от по-високите им сметки. А от октомври до декември страната понижи и фактурите за газ с сред 16% и 40%.

В Италия налог прибавен стойност върху природния газ стана 5% както за семействата, по този начин и за бизнеса, а страната отпуска енергийни бонуси за фамилиите с ниски приходи или в тежко здравословно положение и отстрани някои такси за близо 6 милиона дребни предприятия.

Англия раздава сред 150 и 300 паунда за гориво на всички жители над 67-годишна възраст.Предвидена е и еднократна отстъпка от сметката за ток от 140 паунда за семействата, които не употребяват обществени помощи.

И до момента в който у нас се реши и пресметне по какъв начин да се подкрепят семействата и бизнесът, икономисти оферират способи сметките за ток да са по-ниски.

Пет метода за по-евтин ток за семействата, предлага икономистът Георги Ангелов. Това е допустимо, тъй като електричеството за бита не се купува от свободния пазар на борсата, а по дълготрайни и средносрочни контракти с закрепена цена. В нея има дотация за производителите - или по този начин наречената такса " обвързване към обществото ".

„ НЕК може да купува ток и да го продава на борсата на двойно по-висока цена, надлежно да прави облага и да върне на потребителите под формата на негативна такса, т.е. още повече да се понижи “, изясни Георги Ангелов.

В момента и въглеродни квоти са рекордно скъпи. България продава такива, а приходите влизат във Фонда за сигурност на енергийната система.

„ Тези средства могат също да се употребяват за понижаване на цената и за семействата, и за бизнеса. Има и такса 5%, която производителите на ток заплащат в този фонд. Тъй като цената е висока, приходите от тази такса са повече “, добави Ангелов.

Според икономисти при хипотезата, че мораториумът падне и в действие влязат цените, препоръчани от регулатора, държавното управление може да планува в допълнение обществено подкрепяне за битовите консуматори. За бизнеса също - като сегашната помощ от 110 лв. за мегаватчас. Но корекцията на цената не може да се избегне.

„ Колкото по-дълго се отсрочва корекцията и помощта за потребителите, толкоз повече се усилва рискът от нарушение на снабдяването на електрическа сила “, сподели Калоян Стайков.

Икономистите обръщат внимание и че потребителите могат да бъдат подкрепени и с парите от такси и налози на производителите на ток, които имат рекордните облаги сега.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР