Времето на деветмесечното чакане и страхове отминава и раждането е

...
Времето на деветмесечното чакане и страхове отминава и раждането е
Коментари Харесай

Следродилната депресия – как да заобичаме себе си

Времето на деветмесечното очакване и страхове отминава и раждането е към този момент зад тила на майката. Всички чакат тя да е радостна и щастлива, тъй като държи в ръцете си мечтаната рожба. А тя е облекчена. Облекчена е от това, че се е освободила от тежестта в коремчето, която в последните месеци й е пречила да се движи свободно, да извършва естествени ежедневни действия, да се наспива нощем. Тя желае да си почине от всичко това.

Първите няколко дни след раждането е обикновено майката да има потребност от тъкмо тази отмора и някой различен да поеме грижите за бебето. Ако възобновяване не се случи през първата седмица, се изчаква още известно време, с цел да може тя да свикне с новата си роля и да стартира да се грижи за новопоявилата се рожба.
Какво обаче съставлява следродилната меланхолия и за какво е належащо да се приказва за нея – на този въпрос дават отговор психолозите от Медицински комплекс „ Д-р Щерев “. В последно време депресията е съвременна тематика и, както се твърди, е на едно от първите места измежду болесттите на 21 век. Това е и една от аргументите да се разисква и тематиката за характерния подвид на депресията, а точно – следродилната.

Защо се появява?
По време на бременността организмът на дамата не е в естественото си физиологично положение. Всички органи и системи на майчиния организъм са натоварени оптимално. След раждането естествената физиология стартира да се възвръща, а интервалът за това при другите дами е друг – няколко дни, седмици или месеци. Този развой оказва влияние и върху душeвността на дамата, върху страстите и държанието й. Обратното противопоставяне на менталното положение също е правилно. Психическата конфигурация може да окаже въздействие на физиологията и организмът да не успее да се възвърне в рамките на признатия за естествен период. Причините за неподходяща психическа конфигурация могат да бъдат разнообразни – от нежелана бременност и липса на подготвеност за майчинство, до непредвидени външни условия или събития, които се случват по време на бременността. И това могат да бъдат единствено някои от аргументите.

Как да я разпознаем?
Симптомите при този тип меланхолия са доста сходни на тези при общата меланхолия. Жената е изтощена, всяко изпитание я натоварва, усеща се уязвима, елементарно се наскърбява, самообвинява се. Възможно е постоянно да плаче или пък доста бързо може да минава от положение на гняв към такова на яд, да е раздразнителна и нападателна. През този интервал постоянно се следят проблеми с привързаността. Майката може да усеща, че не е привързана към детето си и да се упреква за това. Последващите отговорности да поеме грижите за бебето и за семейството може да й наподобяват като свръхусилие, с което не е способна да се оправи. И когато се завърти еднообразният цикъл на кърмене, преобличане, приспиване, готвене, пране, гладене и още веднъж същите повторения - дамата рухва физически и душевен.

Как да я преборим?
Не бива да се дават препоръки на жена, наранена от следродилна меланхолия, да се стегне и да бъде по-отговорна. Тя самата най-често се упреква за това и даже може да я връхлитат мисли, че в никакъв случай няма да стане добра майка. Затова е добре да се подложи на оздравителен режим – задоволително сън, здравословна храна, почивки, облекчаване на потребностите. Близките са тези, които могат доста да допринесат за възстановителния интервал на дамата със своята грижа и внимание. Най-ценна е помощта на колегата. За него този интервал също е сложен. Това, което той би могъл да направи, е да се постарае да вдъхва убеденост на дамата до себе си, да я насърчава, да подминава неприятните й настроения. Може де си напомни позабравени привички, като да й носи цветя, да й споделя какъв брой е красива, какви са възприятията му към нея и всички тези благи жестове, които я карат да се усеща специфична.

Тя самата също може да си помогне. За да избегне огромното напрежение, е нужно да спре да се упреква за положението и да си сътвори дневен режим. Той би трябвало да е съгласуван с режима на детето, помощта, която оказват околните и не на последно място - нейните потребности от отмора и внимание към себе си. В режима могат да се включат и възстановителни извършения. Много добре се отразяват на депресивно въодушевление прелестен музикален декор, пресен цветови декор в близост и приятни аромати. Това, че има нов член в фамилията, не би трябвало да насочва вниманието и силата на родителите само върху него дотам, че да усещат тежест от обслужване на потребностите му. След като премине адаптивния интервал на бебето (около 40 дни след раждането), двойката може да си разреши веднъж седмично да отделя време за себе си и да си напомни какво значи романтика. Майката не трябва да не помни, че е естествена жена и има потребност да наподобява добре, да бъде обгрижвана от колегата си, да се види с приятелки, да се погрижи за психическия си комфорт.

Как да се оправи дамата с кариера по време на майчинството?
Изолирането от професионалната среда също може да се трансформира във фактор, поддържащ депресивното въодушевление при дамата. През интервала на майчинство главната грижа на дамата е благополучието и развиването на бебето. Но в случай че за нея е значимо да взе участие в служебния живот, тя не трябва да прекъсва професионалните си контакти. Необходимо е уговорките да са уравновесени, с цел да не се получи противоположен резултат – изтощеност и неодобрение. Изпълнението на дребни планове обаче също е метод да се разнообрази застоят и да се изпитат други страсти, които възстановяват самочувствието на дамата, тъй че да се почувства във форма и значима. Контактите с сътрудниците са потребни даже с това, че „ служебните клюки” оказват помощ да си сътвори съпричастност към обществения живот във компанията и да се усеща участник в него.

Какво да е отношение към детето по време на следродилната меланхолия?
Много дами с смут си спомнят за този интервал и това, че не са могли да почувстват детето си. Струвало им се е, че са егоистични, задоволяват единствено личните си потребности, а за бебето се грижат принудително. Много постоянно се упрекват и се питат дали въобще могат да бъдат положителни майки. Това, което е добре да се знае от майката и нейните близки е, че дамата със следродилна меланхолия може да има проблеми с възприятията си и да се държи за известно време по този начин, като че ли бебето не я интересува и грижите за него я натоварват. Поради огромното безсилие, тя в действителност се усеща по този начин, само че обвиняванията няма да оказват помощ. Добре е да се пробва да гушка детето колкото е допустимо повече, да се оставя да усеща допира му до себе си, да вдишва аромата му, да го гали и да се вслушва в туптенето на дребното сърчице. Подобни дейности напомнят на майчините сетива кой е дребният човек и последователно възстановяват близостта майка-дете, като оказват помощ на майчиния инстинкт да се възобнови.

Какво да създадем, в случай че след 6 и повече месеца не настава възобновяване?
В Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ в пакета за следене на бременност и в пакета за раждане са включени безвъзмездни съвещания с психолог, тъй като навременната моралната поддръжка и схващане в най-важния миг от живота са основни за оптималното възобновяване на дамата. Състоянието на меланхолия е трудно както за самия човек, който е обиден, по този начин и за близките. В случай на продължителна следродилна меланхолия, един от главните пострадали е и появилото се мъниче. Ако това положение продължава шест и повече месеца е належащо да се направи консултация със експерт. Това не трябва да тормози майката и околните й, тъй като въпреки всичко задачата е да се върне усмивката на лицата на всички, с цел да се насладят дружно на новото благополучие вкъщи.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР