Времето е факторът, който влияе най-много върху размера на натрупаните

...
Времето е факторът, който влияе най-много върху размера на натрупаните
Коментари Харесай

Минималната втора пенсия ще е поне 48 лв а не 30 лв

Времето е факторът, който въздейства най-вече върху размера на насъбраните суми за втора пенсия

Мнималната втора пенсия ще бъде най-малко 48 лв.. В това увери Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване, в ефира на телевизия " Блумбърг ". Петкова уточни, че не може да отговори на какво се дължат изчисленията в концепцията на общественото министерство, съгласно които половината от бъдещите пенсионери в интервала 2021-2027 ще получават под 30 лв. месечно. " Има голямо несъгласие със самата идея. Според концепцията минималният размер на пенсията, който сдруженията би трябвало да заплащат, е не по-малко от 20% от минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст. Всички се объркахме какъв брой е тази минимална пенсия, само че съгласно мен е към 240 лв.. 20% от 240 лв. са 48 лв.. Как по този начин ние ще плащаме под 30 лв. аз не разбирам. Затова споделям, че има несъгласие. Да вземат да се поправят ".
Според нея това евентуално е объркването, което произтича от финансовия темперамент на схемата, а точно – хората, които не са се осигурявали през всички тези години, няма по какъв начин да получават пенсия. " Те имат някаква насъбрана сума, която е незадоволителна за този най-малък размер на пенсията. Поради това на тях просто ще им бъдат възобновени насъбраните суми в тяхната самостоятелна партида толкоз, колкото са. Тези, които ще получават минимална пенсия обаче, стартираме от най-малко 48 лв. и нагоре. Така че междинните пенсии, които ще плащаме нямат нищо общо с тези 30 лв. ".
Времето е факторът, който въздейства най-вече върху размера на насъбраните суми за втора пенсия. Не е доходността, не е вноската, а времето, сподели още Петкова. " През 2000 година, когато се одобри законодателството за втория пенсионен дирек, бяха сложени цели за неговото битие и те естествено бяха дълготрайни, както е особено за пенсионното обезпечаване. Накратко, 40 години след старта на първите вноски през 2002, спестяванията с избрания от закона размер на вноска да доближат до размер на пенсията 20% от осигурителния приход на лицето преди да се пенсионира. Стартираме през 2021 – след 20 години обезпечаване, половината от интервала ".
По думите ѝ финансовите схеми са присъщи с това, че във всеки миг може да се изплащат пенсии. " Не е в това въпросът. Защото всеки има самостоятелна партида, вътре са неговите спестявания, те са негова благосъстоятелност. Въпросът е по какъв начин от единствено 5% вноска да се доближи до 20% от последния застрахователен приход на лицето преди да се пенсионира. 5% сега са към 40 лв., а 20% от настоящия застрахователен приход са към 160 лв.. Времето, което ни е несъмнено, е 40 години, само че сме в положение да стартираме погашение и след 20 години. Разбира се, единствено след 20 години обезпечаване, задачата е не 20% от последния застрахователен приход, а към 10% ".
Петкова удостовери, че калкулациите досега демонстрират, че се доближават тези 10%. " Но не за всички. Никога не е било планувано да бъде за всички. Предвидено е да се доближи до подобен размер на пенсията при тези, които за 20 години имат вноска всеки месец ".
Тя изясни, че първите, които ще придобият право да получават втора пенсия, са родените сред 31 декември 1959-та и 1965 година " Това са най-възрастните клиенти на универсалните фондове, които първи получават право за пенсия, според изискванията за пенсиониране въобще в България ".

Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР