Временният управител на КОЦ-Пловдив д-р Тихомир Дерменджиев прави трети опит

...
Временният управител на КОЦ-Пловдив д-р Тихомир Дерменджиев прави трети опит
Коментари Харесай

Временният шеф на Онкото в трети опит да похарчи 6 млн. лева

Временният шеф на КОЦ-Пловдив доктор Тихомир Дерменджиев прави трети опит да откри снабдител за нов линеен ускорител, откакто предходните две поръчки се провалиха. Той е стартирал процедурите по събиране на предложения за техниката с горен предел 6 млн. лв. с Данък добавена стойност. По-голямата част от финансирането е безлихвен заем по стратегия " Джесика ". През ноември предходната година Общинският съвет позволи покупката след писмо от фонда, че остават броени дни до края на програмата и КОЦ-Пловдив може да изпусне опцията за преференциалното финансиране.

Това бяха претекстовете, с които тогавашният краткотраен шеф Пламен Фотев изиска да получи пълномощия да започва процедурата, а локалният парламент му ги даде. Действието на съветниците бе прекомерно необичайно, тъй като 3 месеца по-рано те отхвърлиха сходни права на титулярния по това време шеф доктор Парашкев Хаджиев с претекста, че мандатът му е към края си и не е добре той да ангажира със личната си капиталова стратегия идващия шеф. Пред " Марица " тогава доктор Цветков сподели, че доста по-важната инвестиция за КОЦ е въвеждането на новото звено " Нуклеарна медицина ".

По-късно обстановката се обърна на 180 градуса и Общинският съвет съвсем без спор гласоподава тези пълномощия на краткотрайния шеф Фотев, а след това и на наследника му Дерменджиев. Това докара до подозрения за лобизъм и нечисти ползи у дефинира политически кръгове към договорката за линейния ускорител и метода на финансирането ѝ.

По първичните планове линейният ускорител трябваше да коства общо до 5 млн. лв. с Данък добавена стойност според Решение №275, взето с Протокол №17 на Общински съвет Пловдив от 18.11.2020 година В цената трябваше да бъде включена доставка и въвеждане в употреба на здравна инсталация, както и разноските за строително-монтажни работи (СМР) по преустройството на съществуващата постройка за лъчелечение. При осъществяване на пазарни съвещания обаче всички постъпили предложения са на стойност 6 мнл. лева с Данък добавена стойност, или тъкмо милион повече от в началото планувания бюджет. Заради това от " Кауза Пловдив " прокараха в Общинския съвет ново решение, което да позволи на шефа на похарчи повече пари.

Странното е, че точно съветниците на Каузата бяха измежду най-големите съперници процедурата за скенера да започва предишното лято по времето на Парашкев Цветков, въпреки закупуването на техниката да бе част от капиталовата стратегия на неговия екип. Още по-странно е, че никой не приказва за казуса в този момент, когато в локалния парламент се излъчва състав на комисията по желание на нов титулярен шеф, който може да има други хрумвания за развиването на КОЦ-Пловдив и целите пред лечебното заведения, а краткотрайният началник пуска за следващ път процедурата за покупката на скенера.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР