Временната комисия за изработване на правилника за организацията и дейността

...
Временната комисия за изработване на правилника за организацията и дейността
Коментари Харесай

Комисиите в НС взимат решение при поне 1/3 мнозинство

Временната комисия за разработване на правилника за организацията и активността на Народното събрание одобри дефиницията за кворум на комисиите, под което се схваща несъмнено наличие на брой депутати в комисията, съгласно което наличие депутатите да могат да вземат решенията в законодателния орган.

На съвещанието на краткотрайната комисия стана ясно, че може да се открие съвещание на Народно събрание, единствено, в случай че комисията има кворум. Временната комисия одобри предлагането на Никола Минчев и Мирослав Иванов от Политическа партия, с което се предлага решение на дадена комисия да бъде признато, в случай че не по-малко от 1/3 от нейните членове са подкрепили предлагането, тъкмо както е било в 43-то Народно събрание.

„ Ако няма кворум може да има единствено разисквания и надзор. Нека оставим комисията да подкрепя активността на пленарните съвещания, за мен би трябвало да оставим непрекъснатите комисии да одобряват и разискват актове при повече от половината от неговите членове, само че в случай че няма този необходим кворум, да може да има надзор ”, предложи Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

Петър Петров от „ Възраждане ” направи предложение за основаване нова точка 4, която визира актове, касаещи защитата, само че предлагането не се одобри. Петров направи и предложение Министерски съвет да изпраща до Народно събрание неотложно след приемането им всички актове, които съставляват класифицирана информация. Предложението беше признато със 7 гласа “за ”, и 5 “въздържали се ”.

„ Всички сключвани покупко-продажби от Министерски съвет би следвало посредством секретно деловодство да станат притежание на народните представители ”, съобщи още Петър Петров.

Вчера беше записано, че Председателският съвет в Народно събрание ще изслушва един път месечно ръководителите на службите за сигурност, а парламентарните комисии би трябвало да заседават най-малко един път месечно.

Запазва се ограничаването депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, да нямат право да вземат участие в комисии. 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР