Исторически избори се провеждат днес в Северна Македония. Вторият тур

...
Исторически избори се провеждат днес в Северна Македония. Вторият тур
Коментари Харесай

Любчо Георгиевски: След изборите днес РС Македония ще е много по-близо до сръбския свят, отколкото до европейския

Исторически избори се организират през днешния ден в Северна Македония. Вторият тур е на президентските избори, който съответствува с парламентарния избор в страната.

Шансовете на досегашната съпротива ВМРО-ДПМНЕ да вземе властта са доста огромни. Дори да не успее да получи 61 места в македонския 120 локален парламент, сигурно има политически сили в Северна Македония сега, които са подготвени да се коалират с тях.

С ВМРО-ДПМНЕ е подготвена да се коалира албанската опозиционна коалиция „ Заслужава си “, както и партия ЗНАМ. Въпросът е тази коалиция какво ще прави с властта.

„ В политиката сме виждали и в Европа, и на Балканите, и в Македония по какъв начин избрани политици приказват едно нещо, а когато дойдат на власт, дейностите им са напълно други. Но този път мисля, че мястото за оптимизъм е много лимитирано, тъй като ВМРО-ДПМНЕ, само че освен ВМРО-ДПМНЕ, много дълго може би към този момент три години своята политика я основават на този антибългарски колорит – срещу Френското предложение, срещу включването на българите в македонската конституция “, разяснява пред bTV Любчо Георгиевски, министър-председател на Македония в интервала 1998 година – 2002 година

По думите му от партията са стигнали прекомерно надалеч в антибългарското говорене, с цел да се откажат от него.

„ Ето и през вчерашния ден още веднъж слушах заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ, който обещаваше пред гласоподавателите, че те няма да се поддадат пред, както те споделят: „ българското изнудване “. Такива драми вършат от цялата история непотребни. И просто не мога да видя по какъв начин биха могли да създадат този завой – с толкоз доста отрицателна сила, внезапно да кажат: Чакайте, това не е толкоз огромен проблем “, счита някогашният македонски министър председател.

Неговата прогноза е, че след изборите 2 в 1 през днешния ден Северна Македония ще е доста по-близо до сръбския свят, в сравнение с до европейския.

На балотажа в президентската конкуренция се явяват досегашният държавен глава  Стево Пендаровски , подсилен от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), и  Гордана Силяновска-Давкова , издигната от ВМРО-ДПМНЕ.

На първия тур Силяновска-Давкова събра съвсем два пъти повече гласове от Пендаровски при изборна интензивност от 50%.

Една от огромните въпросителни на днешния избор в президентските избори е дали изборната интензивност ще бъде над 40%, каквото е законовото изискване, с цел да има избор на президент.

За парламентарните избори са регистрирани 17 партии и обединения. Право на глас имат над 1,8 млн. жители на страната.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР