Временната комисия по сигурността на машинното гласуване изслуша влогъра Станислав

...
Временната комисия по сигурността на машинното гласуване изслуша влогъра Станислав
Коментари Харесай

Депутатите изслушаха ютубъра Цанов за манипулации с машинния вот и заплахата за убийство

Временната комисия по сигурността на машинното гласоподаване изслуша влогъра Станислав Цанов във връзка с изнесени в предаването му изказвания за допустима операция на резултатите от машинния избор и заплахи за живота на водещия, отправени от Алексей Петров. Създаването на тази комисия стана по самодейност на Българска социалистическа партия и се осъществя броени дни преди старта на предизборната акция.

 

Народните избраници се сплотиха към концепцията да се направи опит с машините, на който да поканят задгранични експерти, с цел да бъде потвърдено, че не е допустима или е допустима възможна операция на вота. 

Цанов съобщи пред комисията, че в началото е отказал в началото да участва на чуването, само че е бил длъжен по Конституция.

 

" В последните няколко години се занимавам със основаване на материали, финансирани на децентрализиран принцип. Това значи, че продукцията в моя канал " Цанов - Напред и Нагоре " не се финансира по общоприетия метод, над мен няма началник, няма Неправителствени организации, няма друго финансиране, отвън това на моите патрони, които със собствен месечен дан до 50 лева месечно ми разрешават да върша това, което смятам за самостоятелна публицистика. Аз също нямах предпочитание да бъда тук през днешния ден. Аз отхвърлих не тъй като считам, че съм незаслужил да бъда тук, а тъй като считам, че от тази комисия нищо няма да произлезе ", уточни той.

 

Влогърът пристигна на комисията с Николай Марков - някогашен началник в НСО и учител. " Той беше индивидът, който още преди убийството на Алексей Петров ме успокои и ми даде религия, че някой ден истината ще излезе нескрито. Бях длъжен да дойда тук по силата на Конституцията. Моята първична концепция и проект беше да гостувам единствено и само в Европейския парламент, където има интерес да бъда изслушан ", сподели още Цанов.

 

Той изясни, че страшното било, че е видял личните си чатове от няколко платформи разпечатани. " И това е по-важно от " скапаното машинно гласоподаване. 70% от хората не вървят да гласоподават, по тази причина им е все тая машина или хартия. Чрез нерегламентираното ми следене Алексей Петров схваща за чатовете ми, свързани с машини ", добави Цанов.

Цанов беше приготвил извадки от видеото, което беше излъчено пред депутатите.

 

" Аз знам, че това е комисия, чийто акцент е машинното гласоподаване, само че в моята история това е вторичният въпрос. Искам да си визиите какво е в продължение на една година, че всичко, което си си писал с някого във всяка платформа, всяка твоя фотография, всеки чат е бил в ръцете на трети лица от ъндърграунда и лица, които се борят за днешното ръководство ", сподели журналистът след края на видеото.

 

След излъчването му обаче се завихри скандал, предизвикан от Явор Божанков от ПП-ДБ, който дефинира като фарс чуването на Цанов. Божанков попита какво общо има работата му с работата на комисията, която е отдадена на машинния избор, както и дали е подал сигнал до прокуратурата.

 

" Каква е задачата на тази комисия? Да изслушаме специалисти, да намерим къде изборният развой може да бъде модернизиран и обезпечен, или да превърнете тази комисия в безспорен фарс? Извънредно съвещание по време на предизборна акция за някой, който има собствен YouTube канал, по какъв начин ви звучи? Не стачкувам да изслушаме специалисти и ЦИК, само че каква е експертизата на Цанов и какво ще произлезе от това? Опитвате се да атакувате правилото на машинното гласоподаване, не виждам друга логичност и каква информация можем да получим от този човек ", възпротиви се той.

 

Председателят на комисията Георги Свиленски скастри Божанков, че " не е фарс, нито шоу ". По думите му единствената цел е да бъдат изяснени обстоятелствата и събитията към опцията да бъдат манипулирани машините и машинното гласоподаване.

 

 

Тошко Йорданов от " ИТН " се хвърли да му спре микрофона, а Йордан Цонев от Движение за права и свободи се скара на Божанков със забележката, че не е пристигнал на комисията, с цел да слуша него.

 

Станислав Цанов разгласи още в средата на септември, че опитът му да ревизира по какъв начин работят машините за гласоподаване и могат ли да бъдат манипулирани е станал мотив за диалог с предприемача и някогашна барета. В канала си " Цанов напред и нагоре " ютюбърът публикува . Пред БНР той прибавя, че го пази като " гаранция за живота си ". В излъчените материали гласът, за който се твърди, че е на Петров, разкрива и че има операции, осъществени с машинния избор.

 

Цанов разгласява и фрагменти, в които бива именуван терорист, както и че някой ден " ще носи отговорност ". Ютюбърът и публицист на свободна процедура прикани институциите да ревизират дали е имало връзка сред Алексей Петров и машините за гласоподаване и дали гласът, отправящ опасност към него, е на починалия предприемач.

 

По този мотив министър Калин Стоянов разгласи, че резултатът от инспекцията " в най-скоро време " ще стане явен, а самият Цанов ще бъде извикан в столичната дирекция на вътрешните работи за разпит.

Инфо: dir.bg