Временна парламентарна комисия, която да установи изразходваните средства, постигнатите цели

...
Временна парламентарна комисия, която да установи изразходваните средства, постигнатите цели
Коментари Харесай

БСП иска комисия за санирането, ГЕРБ: Сметките за отопление са паднали с 40-60%

Временна парламентарна комисия, която да откри изразходваните средства, постигнатите цели и вероятните злоупотреби и неточности в националната стратегия за саниране на жилищни блокове.

Създаването на подобен орган желаят депутатите от Българска социалистическа партия.

Дъжд в спалнята след държавно саниране (във видеото горе)

Безплатното саниране – с неприятни материали

„ Бихме желали да станат ясни всички условия, свързани с изработването на критериите на програмата и осъществяването на задачите й, с метода на установяване на пределните цени на строителните действия по тази стратегия, които по-късно бяха поправени неведнъж, изразходваните финансовите средства за програмата досега, както и постигнатите резултати”, заключи „ червеният” народен представител Жельо Бойчев от Българска социалистическа партия.

От „ столетнициата” имат искания по отношение на програмата съвсем от самото й пускане през 2015 година по времето на предходното държавно управление на ГЕРБ.

В началото на годината служебният министър на районното развиване Спас Попниколов сигнализира за открити съществени проблеми при към този момент ремонтирани здания, неналичието на първокласен надзор върху програмата, както и предпоставки за голям преразход на държавни средства за нея.

Попниколов подаде сигнал за вероятните нарушавания до Софийската градска прокуратура и Банката за развиване на Съвета на Европа, която е измежду главните кредитори на програмата.

Към момента има подписани контракти за действия за близо 2 милиарда лв. по нея, които се отнасят до 4759 многофамилни жилищни здания, поискали гратис саниране от съответната община. Това демонстрират данни, импортирани от настоящето районно министерство в Народното събрание, според искане на опозицията.

Дейностите не престават, само че в бюджет 2018 няма средства за продължение на програмата и осъществяване на подписаните контракти ,

считат от Българска социалистическа партия.

Според тях избрани жители може да се наложи да доплащат за санирането и да се окажат дискриминирани, по отношение на тези, които са го получили изцяло гратис.

Притеснителна за опозицията е и констатацията на Сметната палата, че е незаконно бъдещи задължения за пускане на стратегии с държавни запаси да не бъдат част от държавния бюджет и гласувани от депутатите.

Заради това от „ столетницата” желаят в предмета на краткотрайната комисия да се заложи бъдещето на програмата за саниране. Наред с това обаче за тях е значимо на кои компании е било възлагано осъществяването досега и какво е било качеството на свършената работа.

„ Надяваме се работата на тази комисия да покаже всички условия и обстоятелства, свързани с метода, по който бяха избирани и определяни компаниите. Всички тази обстоятелства и условия на тази основала се корупционна, която докара до там да бъдат разплащани действия, чиито качество и количество не беше удостоверявано по най-коректния метод и бяха финансирани действия отвън обсега на програмата “, уточни Бойчев.

Управляващите от ГЕРБ няма да поддържат основаването на такава комисия,

обявиха техни национални преставители.

Когато от Българска социалистическа партия насочат вниманието си нанякъде, това значи, че ГЕРБ са имали сериозен триумф и това важи за програмата за саниране, счита депутатът Николай Сираков.

Ефектът от нея са понижените сметки за отопление на жителите и облагородяването на градската среда, поради което „ хората чакат програмата да продължи”, счита депутатът.

Към момента по нея е приключен ремонта на 850 здания, 600 са в развой на осъществяване, а останалите са в друг стадий на договаряне на публичните поръчки ,

съобщи зам.-регионалният министър Малина Крумова.

Според нея хората във към този момент ремонтирани блокове са имали с сред 40 и 60% по-ниски разноски за отопление през зимата.

„ Средствата за постройките, които се извършват, са обезпечени и ще бъдат финансирани от бюджета. Бъдещето на програмата, както към този момент сме заявили, е според от разработваната жилищна тактика “, добави Крумова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР