Време е въпросът за истинската независимост на съда да бъде

...
Време е въпросът за истинската независимост на съда да бъде
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Липсата на политическа доминация във всички органи дава възможност за взаимен контрол

Време е въпросът за същинската самостоятелност на съда да бъде решен, с цел да преминем към идващите стъпки на законодателно равнище, гарантиращи същински бърз и обективен развой в България.

Това сподели пред БНР Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ и член на парламентарната конституционна комисия, някогашен министър на правораздаването.

Тя акцентира, че не е обсъждано излизането на прокуратурата от правосъдната власт:

" По българския парламентарен модел прокуратурата е част от правосъдната власт и с препоръчаните промени няма никакво оттегляне от тази позиция. Няма никакво подозрение в тази посока, дори не е и било обект на разискване ".

Йорданова посочи, че функционалностите на прокурорите са доста разнообразни от тези на съдиите и би трябвало по избрани въпроси да има разграничение сред тях:

" Това по никакъв метод не значи, че реалокира прокуратурата повече към изпълнителната власт. Напротив. Това значи, че по отношение на прокуратурата има повече бистрота и повече публичен надзор ".

За публичната квота, избирана от Народното събрание, която ще има превес във Висшия прокурорски съвет Надежда Йорданова разяснява:

" Това е огромното предизвикателство, с което би трябвало да се оправи Народното събрание - този и всеки идващ. Тази квота да е социална и посредством нея да не се прокарва политическо въздействие в правосъдната система. Обществената квота ще включва експерти с дълъг стаж и положително публично добро име. Изключително значимо е да се уточни, че те би трябвало да са самостоятелни и партийно неутрални. Това ще се запише в Конституцията ".

По думите ѝ няма нищо притеснително в това да бъде сезиран Конституционният съд за измененията в главния закон, когато те бъдат признати от Народното събрание:

" Би било добре промените да минат през теста на Конституционен съд, с цел да бъдем спокойни, че те дават отговор на конституционния стандарт. Приемам тази поръчка като положителна вест ".

Надежда Йорданова посочи, че " Демократична България " постоянно е отстоявала, че една от значимите гаранции за господство на правото е в регулаторите да има политически неутрални специалисти:

" Това е извънредно значимо, тъй като контролните, надзорните органи би трябвало да ползват закона тъкмо и еднообразно по отношение на всички и по никакъв метод не би трябвало да се управляват от своите политически желания. Противното значи, че нямаме господство на правото, а политическа доминация на политическите сили, които имат болшинство сега. Това е извънредно рисково. Колкото и да е комплицирано в този момент, в действителност се вижда, че неналичието на политическа доминация във всички органи е положително нещо, тъй като дава опция за съвместен надзор. Трябва да се научим да живеем с това ".

Тя акцентира, че е съперник на образуването на разнообразни органи на квотен принцип.

" Задълбаването в дребнотемия ни пречи да гледаме по амбициозно към огромните тематики като влизането в Шенген ", сподели още Йорданова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР