Време е на Русия да бъде предложен изход и Китай

...
Време е на Русия да бъде предложен изход и Китай
Коментари Харесай

„Ню Йорк таймс“: Време е на Русия да бъде предложен изход и Китай може да помогне за това

Време е на Русия да бъде препоръчан излаз и Китай може да помогне за това, гласи заглавието на коментар във в. „ Ню Йорк таймс “ на Ван Хуейяо, шеф на Центъра за Китай и глобализацията и консултант на държавното управление в Пекин. Според него поради ескалацията на напрежението през последните две седмици – Русия ускорява военния напън върху Украйна, а Западът в отговор усилва финансовите и икономическите санкции против Русия – съветският водач Владимир Путин може да утежни в допълнение обстановката в Украйна с крайни ограничения като блокада и офанзиви на цивилен зони. За някои на Запад обаче може да е неприятно Китай да спомага на съветския водач да излезе от това състояние, написа създателят във връзка онлайн срещата на върха сред Пекин, Берлин и Париж от предходната седмица.

Може би Съединени американски щати и някои техни съдружници гледат с принуда на възможната роля на Китай в рецесията, тъй като го считат за стратегически съперник, само че това е неуместно и недалновидно, показва създателят. По думите му Китай има огромен стопански интерес от бързо привършване на въоръжения спор, тъй като има здрави връзки с двете воюващи страни и е техният максимален търговски сътрудник след Европейски Съюз. В текста се показва, че Китай е идеалният медиатор сред Русия и подкрепяната от Запада Украйна.

Има и политически аргументи Китай да желае бърз завършек на войната, продължава създателят, а те са, че колкото по-дълго трае спорът, толкоз повече ще се сплотява западният съюз към концепцията за борбата сред полезностите на Изтока и Запада, а оттова и ще укрепва доближаването сред Съединени американски щати и Европейски Съюз, в това число във военно отношение. А това не е добре за Китай, който желае да има положителни стопански връзки със Запада и да концентрира ресурсите си върху развиването си, написа китайският специалист за „ Ню Йорк таймс “.

„ Вашингтон пост “ разгласява публикация на китайския дипломат във Вашингтон Цин Ган, в която той отхвърля изказванията, че Пекин бил помолил Москва да изчака за свърши Зимната олимпиада, с цел да стартира военни дейности в Украйна, както и че Китай оказвал военна помощ на Русия. Той дефинира тези изказвания като дезинформация и твърди, че в случай че Китай е знаел авансово за идната рецесия, би направил всичко по силите си да я предотврати. По-нататък в текста посланикът показва, че Китай е водещ търговски сътрудник на двете воюващи страни и че в Украйна обитават 6000 китайски жители. Конфликтът сред Русия и Украйна не носи нищо положително за Китай, заключава той.

Британският „ Гардиън “ възкликва: „ Европа е до вас “, информирайки за вчерашното идване в Киев на министър председателите на Полша, Словения и Чехия. Изданието цитира думите на украинския президент Володимир Зеленски, който сподели: " Със съдружници като вас ние ще спечелим тази война “, откакто Матеуш Моравецки, Янез Янша и Петър Фиала започнаха рискованото пътешестване с трен до Киев. На фотография след идването им в Киев се вижда по какъв начин тримата водачи, съпроводени от полския вицепремиер Ярослав Качински, гледат карта на Украйна в облицовано с дърво помещение в железопътен вагон.

На конференция Качински се разгласи за изпращане в Украйна на интернационална мироопазваща задача, като посочи, че тази задача би трябвало да е „ способна да се пази “. По думите му такава задача освен ще поддържа мира, само че и ще обезпечава доставките на филантропична помощ.

„ Гардиън “ показва, че визитата на тримата министър председатели в качеството им на представители на Европейския съвет е съвпаднало по време с гласуването в Съвета на Европа за изключване на Русия от тази паневропейска организация, призвана да отстоява правата на индивида и върховенството на закона на континента. Вотът бе значително условност, тъй като по-рано през вчерашния ден Русия разгласи, че напуща Съвета на Европа, на процедура малко преди да бъде изпъдена оттова, акцентира „ Гардиън “.

Лондонският „ Таймс “ установи, че до момента в който бомбите не престават да се сипят върху Киев и Харков, до момента в който се стяга " средновековната блокада " на Мариупол и идват известия за съветски бойци, които стрелят по цивилни и плячкосват магазини, възможностите за реализиране на съглашение за прекъсване на войната евентуално наподобяват далечни. Но въпреки всичко съветските и украинските договарящи приказват за прогрес. Украинците споделят, че руснаците към този момент се вслушват в концепциите им и че диалозите са били разграничени на работни групи съгласно аспектите на възможното съглашение. А представителят на Кремъл дори загатна за допустима среща сред съветския президент Владимир Путин и Володимир Зеленски, написа „ Таймс “.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР