Време е да сложим край на скъпите чудодейни храни и

...
Време е да сложим край на скъпите чудодейни храни и
Коментари Харесай

Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме

Време е да сложим завършек на скъпите „ чудодейни ” храни и да обърнем внимание на тези, които като се изключи че са потребни, са и налични. Ключово в това търсене ще бъде намирането на оня баланс сред познато за организма, обичайно за страната ни и потребно, колкото и налично.

Така наречените суперхрани, чиито имена звучат някак неестествено, в реалност имат своите непретенциозни заместители, незаслужено останали в тяхна сянка. Истината е, че освен семената от чиа и небезизвестната могат да повлияят удобно върху организма ни. Много от продуктите в личната ни кухня са също толкоз способни да подхранят нашите тела и да спомогнат за по-доброто му действие.

Богати на потребни хранителни субстанции и небогати на калории и наситени мазнини, следните леснодостъпни артикули напълно справедливо могат да бъдат приобщени към групата на суперхраните.

По-достъпните суперхрани


Погрешно възприемана като нискокалорична храна без особена питателност, целината в действителност има много висока хранителна стойност. нчукът е източник на фибри и витамини (C и K), също така съдържа голям брой потребни субстанции, които оказват помощ в битката против заболяванията. Коренът на целината също е не по-малко потребен.

Скумрия
Подобно на сьомгата или сардината, т.нар " тлъсти риби ", скумрията е с богато наличие на омега-3 мастни киселини, коензим Q10 и витамин D – съставки с високи антиоксидантни свойства, които защищават от сърдечни болести и поддържат както костната, по този начин и имунната система.

Лук
Лукът обезпечава отбрана против заболявания и захарен диабет. За да подействат неговите най-полезни съставки обаче, е добре да се резервира кафеникавата, съвсем хартиена обвивка. Тя може да бъде добавяна към супи, бульони и яхнии.

Грах
Витамините (А, С и K), фолиевата киселина и протеините трансформират граха в същинско злато за нашия организъм. Високото наличие на фибри и неналичието на захар в неговия състав оказва въздействие върху регулирането на тежестта, като потискат глада и оставя продължително възприятие на задоволеност.

Черен пипер
Щипка черен пипер освен придава прелестен усет на храната, само че и я прави даже по-здравословна, подпомагайки нейното преправяне. Това се дължи на алкалоида пиперин в подправката, който подтиква храносмилателните ензими и кара питателните свойства на храната да се задържат в тялото за по-дълго време.


Многолистният зарзават има изключителна роля в битката против раковите заболявания. Неговите потребни качества се демонстрират най-добре при суровата му консумация, като това обаче не изключва изцяло изгодите от приема му под други форми.

Слънчогледово семе
Слънчогледовото семе е един от най-богатите източници на фитостероли – химически съединения, които понижават равнищата на холестерол в кръвта и редуцират риска от атеросклероза. В състава му влиза и витамин Е, участващ в производството на червени кръвни телца.


Богати на диетични фибри, витамин А, омега-3 и 6 мастни киселини и антиоксиданти, пресните смокини управляват кръвното налягане и контролират телесната маса. Също по този начин заздравяват и костната конструкция.


те са леснодостъпни и извънредно вкусни плодове. Високото им наличие на витамин С, полифеноли, манган и калий поддържа кожата гладка, подкрепя храносмилането и укрепва имунитета.

Тези са единствено част от храните, с които можем да се сдобием от съвсем всеки магазин или лична градина, без това да ни коства безбожно доста пари. В последна сметка, суперсилите на суперхраните се крият в едни неписани правила, чието съблюдаване постепенно и незабелязано ни се постанова. Нека не забравяме, че преди по-малко от десетилетие, храната си беше просто храна и всичко опираше до това какво ядяхме, когато чувствахме апетит.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР