Време е да се променим - Планът за възстановяване и

...
Време е да се променим - Планът за възстановяване и
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Най-важен приоритет пред ЕС и България е справянето с бедността

Време е да се променим - Планът за възобновяване и резистентност не е асимилиране на средства, а политики за развиване, уточни Илияна Йотова на конференция за положението на Европейския съюз

Справянето с бедността на общоевропейско и национално равнище дефинира вицепрезидентът Илияна Йотова като главен приоритет пред Европейския съюз и пред България, в частност. „ Недопустимо висок е броят на европейците, които живеят към линията на беднотия, в трайна се трансформира наклонността за растеж на работещите небогати, от ден на ден европейци имат несигурна работа ", съобщи вицепрезидентът на конференцията „ Европейски Съюз: Ще доближат ли пукнатините по фасадата до фундамента на постройката ", проведена от Института за стопанска система и интернационалните връзки и Фондация „ Фридрих Еберт ".

Вицепрезидентът дефинира като огромна и невиждана крачка решението на Европейски Съюз за 750 милиарда евро за възобновяване на европейските стопански системи от пандемията от Ковид-19. Тя обаче уточни, че както има наложителни квоти за цифровизация и зелена сила, би трябвало Европейска комисия да изисква от страните членки да отделят наложителен % за обществена политика. Илияна Йотова сигнализира, че липсват гаранции, че ще се резервира кохезионната политика, която цели уравновесяване на стандартите на живот, и в критериите на Европейската комисия не е застъпен задоволително общественият аспект. Вицепрезидентът е безапелационна, че политиката по доближаване не би трябвало да пада жертва на политики като цифровизация, нанотехнолигии и така нататък

Илияна Йотова сложи въпроса дали България може да отговори на условията на проектите за резистентност. „ Време е да променим философията - да приемем Плана за възобновяване и резистентност не като на асимилиране на средства, а като целенасочени политики за развиване, които дават отговор на въпроса каква България желаеме след 5-10 години ", акцентира Илияна Йотова и прикани страната ни да взе участие интензивно в градежа на европейската структура, а не да бъде единствено ползвател. Вицепрезидентът уточни, че България е обратно и в дебатите за бъдещето на Европа, чието начало бе сложено алегорично на 9 май.

В изявлението си Илияна Йотова направи къса ретроспекция на главните процеси към основаването и действието на Европейския съюз и съществуващите разделения сред страните, които съществуват и до през днешния ден. „ Трябва да диагностицираме пукнатините, в случай че съществено желаеме да заздравим постройката. Но няма по какъв начин да обсъждаме пукнатините в Европейски Съюз, в случай че не ги забележим в развиването на личните си страни ", съобщи вицепрезидентът и начерта актуалните проблеми пред Общността, всеки от които заслужава обособена огромна полемика.

„ Няма по-безпомощна политика на Европейския съюз от политиката за миграцията и убежището, а е нужна действително работеща такава предвид на рецесията в Афганистан и заплахата от нова мигрантска вълна ", уточни Илияна Йотова и акцентира неналичието на водачество и храброст за взимане на решения. Във връзка с водачеството вицепрезидентът дефинира като извънредно слаб състава на Европейската комисия, която няма нито една приключена политика съгласно показаните при започване на мандата й цели.

Във външната политика Европейският съюз има също редица нерешени въпроси поради изчезналата му дейна роля на интернационалната сцена, уточни Илияна Йотова.

Не на последно място вицепрезидентът посочи нуждата от промяна на европейските институции, които не са основани да работят дейно с толкоз страни членки. Според Илияна Йотова главен в Конференцията за бъдещето на Европа би трябвало да е въпросът за справяне с брюкселската администрация, при която назначените европейски служители преобладават над определените с гласовете на европейските жители.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР