Време е да отпразнуваме Ханука - еврейския фестивал на светлините,

...
Време е да отпразнуваме Ханука - еврейския фестивал на светлините,
Коментари Харесай

Празникът Ханука води началото си от еврейско въстание срещу селевкидите

Време е да отпразнуваме Ханука - еврейския фестивал на светлините, който продължава осем дни и нощи в чест на 2000-годишно знамение, при което светлината побеждава тъмнината. Тази година Ханука стартира на 7 декември.


Популярността на празника е повишена в днешно време, само че произходът му датира от бурните епохи след гибелта на Александър Велики, древногръцки лидер, който превзема Персийската империя. Ето какво би трябвало да знаете за произхода на Ханука и по какъв начин се чества, заяви National Geographic.

Произходът на Ханука

След гибелта на Александър през 323 година пр.н.е. измежду неговите генерали избухва битка за власт, която продължава повече от век. Гръко-сирийските царе Селевкиди излизат спечелили и ръководят доста от някогашните територии на Александър, в това число Юдея (разположена в централната част на сегашен Израел).

Селевкидите оказват въздействие посредством елинизация - разпространяването на гръцкото изкуство, архитектура и вяра. Местните общности, изключително в Юдея, се опълчват на това.

През 175 година пр.н.е. селевкидският цар Антиох IV Епифан идва на власт и се пробва да принуди юдейците да се асимилират. Селевкидите завладяват свещения храм в Йерусалим и го оскверняват, като издигат в него олтар на гръцкия господ Зевс. Антиох не разрешава юдейската религия и постанова поклонението на гръцките богове. Някои учени считат, че той има вяра, че установяването на една обща вяра може да сплоти раздробената му империя, само че бруталните му способи провалят тези планове.

Пишейки през I в. от н. е., еврейският историк Йосиф Флавий записва жестокото плячкосване на Йерусалим и отношението към еврейските дисиденти, които са " бити с пръчки, а телата им разкъсвани на части и разпъвани на кръст, до момента в който са живи и дишат. „ И в случай че се намереше някоя свещена книга или закон, тя се унищожаваше; а тези, у които се намираха, също загиваха нещастно ", написа хронистът.

Ужасен от оскверняването на храма и жестокостта към еврейския народ, един духовник на име Мататия и синовете му се подвигат на протест. След гибелта на Мататия през 166 година пр.н.е. синът му Юда Макавейски ( " Чукът " ) заема мястото на татко си в битката и повежда еврейския народ към доста победи над Селевкидите. През 164 година Юда отвоюва Йерусалим и възвръща Храма, като го почиства и освещава още веднъж. Въстанието на Макавеите, както оказва се, продължава и в последна сметка през 160 година прогонва Селевкидите от Юдея.

Ханука, което значи " посвещение ", отбелязва чудото на светлината, което се случва, когато Юда още веднъж посвещава Храма на еврейския господ. Според Талмуда (един от свещените текстове на юдаизма) Селевкидите оставили единствено един недокоснат флакон с масло, задоволителен да освети свещника на Храма за един ден. Но той горял осем дни - задоволително време, с цел да могат победоносните юдеи да си обезпечат още масло - и чудото се трансформирало в основа на обичан празник, на който се благодари на Бога и се чества успеха на светлината над мрака.

Как се чества Ханука

Въпреки че по традиция е много нищожен набожен празник, Ханука става известна през 20-и век заради близостта си с Коледа. Ханука, написа Татяна Лихтенщайн, шеф на Центъра за еврейски проучвания " Шустерман " в Тексаския университет в Остин, " предлага опция на евреите да вземат участие в празничните тържества, изпълнени с разпределяне на дарове и забавление, без да се отхвърлят от своята характерна религиозна и културна еднаквост ".

Днес Ханука се чества на 25-ия ден от Кислев (деветия месец от еврейския календар), който нормално се пада в края на ноември доникъде на декември. В продължение на осем нощи се палят свещи в менора, свещник с места за девет свещи, по една за всяка нощ и една " служебна " свещ, наречена шамаш (на идиш - шамес). През всяка последваща нощ се прибавя и възпламенява още една свещ. По време на запалването хората произнасят специфични благословии и молебствия. Пеят се песни и се разменят дарове в памет на чудото в Храма преди повече от 2000 години./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР