Време е да направим следващата крачка към живота такъв, какъвто

...
Време е да направим следващата крачка към живота такъв, какъвто
Коментари Харесай

Сербезова обяви край на извънредната епидемична обстановка

" Време е да създадем идната крачка към живота подобен, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 година, когато за първи път бе оповестена изключителната епидемиологична конюнктура. COVID-19 ще остане известно време и би трябвало да се научим да живеем с него и да го лекуваме и без изключителна конюнктура ". Това заяви здравният министър Асена Сербезова. Предстои да бъде следено държанието на хората и метода, по който смяната ще се отрази на разпространяването на инфекцията. " След близо две години от 1 април тази година България към този момент няма да е в обстановка на изключителна епидемиологична конюнктура. Това е решение на Министерския съвет, което бе образувано вследствие на едномесечни полемики ", посочи министърът. И цитира социологическо изследване на „ Галъп интернешънъл “, съгласно което 70% от българите са „ за “ по-леки ограничения.

От 1 парил отпадат следните ограничения:

Задължителното носене на защитна маска за лице на публични места;
Спазването на физическа дистанция;
Ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават по едно и също време обекти на закрито;
Ограниченията при реализиране на присъствено образование във висшите училища;
Забраната за свиждания в лечебните заведения и заведенията за обществените услуги;
Изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при опция на не повече от 50% от персонала;
Коронавирус зоните няма да работят от 1 април – тяхната активност и финансиране се спира;

За период до 3 месеца след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура остават ограниченията:

Възможността на Националната здравноосигурителна каса да заплаща на изпълнителите на здравна и дентална помощ средства за работа при неподходящи условия;
Продължаване дейностите на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за установяване на трайно понижена работоспособност и степен на увреждане;

Препоръчителни ограничения

И след 1 април ще останат някои ограничения като мощни целесъобразни, да вземем за пример спазването на отдалеченост от метър и половина. Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев подсети и колко дейно е носенето на защитна маска за лице- рискът от заразяване спада два пъти. Затова тази мярка ще остане силно препоръчителна в градския превоз, лечебните заведения, при скупчване на хора, при възрастни хора и такива с хронични болести, както и за пространства с недобра вентилация. Използването на дезинфектанти също ще остане целесъобразно, както и обикновените правила за хигиена.

Ваксинацията 

Ваксинирането остава по този начин, както до момента. Ако се наложи, могат да бъдат образувани и мобилни екипи.  34 580 души от всички умряли поради ковид не са били имунизирани. Това са 98% от всички умряли у нас, разгласи здравният министър.

Кампанията за поощряване на имунизацията ще продължи и след отпадането на ограниченията. Тя е под мотото " +мен " и цели да увеличи информираността на българските жители за имунизацията. Целта на акцията е да бъдат лимитирани броя на смъртните случаи, броя на хоспитализациите, както и да бъдат лимитирани дълготрайните последствия за здравето на българските жители в следствие от COVID-19.

Граничният надзор

От 1 април достъп до България ще има всяко лице от всяка точка на света. Граничният надзор продължава за условието за документ за имунизация и преболедуване. Отпада също условието за трите цвята на зоните на страните и по този начин нареченото ограничаване за недопускане на лица, влизащи от алена зона на територията на България.

Работа на медиците

Спирането на спомагателните хонорари от 1000 лв. за лекарите и медицинските експерти на първа линия ще се компенсира с нарастване на цените на дейностите. Заплащането от 100 лева за слагане на ваксина остава, защото не е обвързвано с изключителната конюнктура.

От 1 април персоналните лекари няма да могат да издават направление за безвъзмезден писиар тест.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР