Време е България да покаже пълния си иновационен потенциал, като

...
Време е България да покаже пълния си иновационен потенциал, като
Коментари Харесай

Обединение на държавата, бизнеса, науката и образованието иска Радев

Време е България да покаже цялостния си иновационен капацитет, като сплоти напъните на страната, бизнеса, науката и образованието. Това съобщи президентът Румен Радев по време на присъединяване си в 17-ото издание на Националния иновационен конгрес, който тази година се организира онлайн.

Според него рекордният бюджет на Европейски Съюз за нововъведения за идващия програмен интервал може да бъде основата, на която България да покаже цялостния си капацитет от благоприятни условия.

Държавният глава акцентира, че укрепването на българската иновационна екосистема е в ръцете на хората, които виждат бъдещето в мозъка си и го основават със сърце и доста гений.

По негови думи нововъведенията са измежду основните принадлежности за реализиране както на резистентен стопански напредък, по този начин и на уравновесено развиване на районите. Българската страна обаче към момента била дебитор на хората, които работят за развиване на нововъведенията у нас.

Радев означи, че разноските за научноизследователска и развойна активност в България към момента са надалеч от междинното за Европейския съюз равнище, а насъбраните проблеми с прозрачността на управническите решения, медийната независимост и върховенството на правото се отразяват директно и върху изискванията за разрастване на новаторска активност.

Според него процесите на смяна у нас към този момент са почнали и сега е моментът за установяване на точните цели и обмисляне на дейностите за разрастване на иновационния капацитет на страната ни.

" Време е България да зададе звук за нов " прочит " на изискванията, ограниченията, стратегиите и качеството на въвеждане на новаторски и изобретателни модели на работа отсега нататък ", съобщи президентът. Той уточни и че през тази година страната ни се изкачва с две места напред в класацията на Глобалния иновационен показател и е 35-а от общо 132 страни, като това е най-хубавото показване на страната ни от 2013 година насам.

В последните две години, без значение от сложните условия, у нас пораства броят на нововъведенията на работното място, продължава и растежът на научните изявления с присъединяване на учени от България, посочи президентът. По негови думи е належащо да бъдат усъвършенствани индикаторите за пазарната среда и достъпът на предприятията до външен финансов запас.

Радев прикани държавните и общински управляващи да имат решителност за самодейно държание и вдишване на ясни задължения в региона на политиките за обучение, просвета и нововъведения. Според него това ще способства за основаване на подобаваща среда, в която даже най-малките стопански субекти у нас да могат да се включат в процеса на основаване и внедряване на нови новаторски произведения и услуги.

България никога не е изоставаща страна и може да бъде водеща в редица значими области с помощта на своите новаторски, изобретателни и всеотдайни хора, подчерта президентът и добави, че макар сложните условия, институциите би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да поддържат новаторските хрумвания и старания, с цел да бъдат те моторът на напредъка и модернизацията на България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР