Връзката на остров на топлина с климатичните промени Автор Лидия

...
Връзката на остров на топлина с климатичните промени Автор Лидия
Коментари Харесай

За последните 145 г. температурата в централните части на София се е повишила с приблизително 4 °C

Връзката на остров на топлота с климатичните промени
Автор Лидия Витанова, дизайн Асен Ненов/3eNews

Как въздейства островът на топлота?

Островът на топлота има голям брой отрицателни резултати. Той способства за по-високи температури и понижено изстудяване през нощта най-много и води до по-високи равнища на замърсяване на въздуха, което пък се отразява отрицателно на човешкото здраве, води до дискомфорт, нараснал риск от топлинен удар, респираторни болести и понижена продуктивност. Други неподходящи последствия от този местен феномен са свързани с увеличеното ползване на сила, повишение на излъчванията на парниковите газове и увеличение на смога, смяна на сезонността, неподходящо влияние върху биоразнообразието, смяна на локалния климат, увеличаване на горещите талази и засушаването и световните климатични промени.

Влияние на градския остров на топлота
Автор Лидия Витанова, дизайн Асен Ненов/3eNews

Каква е разликата сред остров на топлота и горещи талази?

Градският топлинен остров и горещите талази имат голям брой сходства. От друга страна е значимо да не се бъркат, тъй като съществуват и няколко съществени разлики сред тях:
Топлинният остров е публикуван в градските региони и има местен топлинен резултат, до момента в който горещите талази покриват огромни площи, освен градски, само че и крайградски региони. Градският топлинен остров може да се прояви еднократно, както и поредно, най-много заран и вечер, до момента в който горещите талази не престават повече от няколко дни с доста високи денонощни температури Градският топлинен остров се демонстрира във всички сезони, до момента в който горещите талази се демонстрират по-често в летния сезон. Важно е да се означи, че двата феномена могат да си взаимодействат и да ускоряват резултатите един на различен.
Данни и трендове за градския топлинен остров в Европа

Над 4% от смъртните случаи през лятото в европейските градове се дължат на градските топлинни острови, съгласно Института за световно здраве в Барселона. Европейската организация по околна среда пък дава данни за броя рискови горещи талази (2020 — 2052 г.; RCP8.5) и резултата на градския топлинен остров в 100 европейски града. Резултатите демонстрират оптимален летен интензитет на градски остров на топлота от повече от 2 °C в Централна и Югоизточна Европа. Прогнозираният брой рискови горещи талази през последните 33 година са преднамерено разпределени в южната част на Европа.

Copernicus дава информация за разпространяването на градския остров на топлота в множеството огромни градове в Европа. Резултатите сочат натоварен остров на топлота от 3-4 °C разлика сред градските централни елементи и покрайнините.

Каква е обстановката в София и другите огромни градове в България?

За последните 145 година температурата в централните елементи на София се е повишила с почти 4 °C, заради възходящата урбанизация, потреблението на сила и в резултат на климатичните промени. До 2050 година се чака нарастването на температурата в централната част на София да бъде почти с 0,4 °C по отношение на 2012 година Използван е енергоефективен сюжет с растеж на ползване на електрическа енергия почти 0,6%, (PRIMES, референтен сюжет на Европейски Съюз, 2016 г.) и топлота, осъществена от човешка активност - растеж с 15%, по отношение на равнището от 2012 гoдина.

Остров на топлота в София за последните 145 година (a, b, d, e) и планиран сюжет до 2050 (c, f)
Източник: https://doi.org/10.1002/met.2019

В огромните градове, като Пловдив и Варна се следи умерена активност на острова на топлота - от към 1 °C до 2 °C разлика сред централните елементи и покрайнините, по настоящи проучвания на доктор Витанова. Умерената активност идва от това, че Варна се намира в непосредствена непосредственост до Черно море, което я прави по-прохладна откъм бризовата циркулация, до момента в който в Пловдив характерната топография и климатичните условия са водещи фактори.

Решения и положителни практики по света

Съществуват голям брой решения и положителни практики за понижаване на резултатите от градския топлинен остров. Те могат да бъдат обособени по посоки градско обмисляне, здания, подвижност. Също в направление сила: зонална система за ръководство на сила, неизползвана сила, възобновима сила, мулти-енергийна система, система за ръководство на силата. По отношение на природа и запаси опциите са озеленяване, ръководство на води и боклуци, ръководство: политическа рамка, обучение и ръководство.

Небе от чадъри

Проектът Umbrella Sky е прибавен в голям брой места по света, в това число в Европа, Канада, Съединени американски щати и други Пример е фестивалът на изкуствата в Португалия в град Агеда. Всяка година, през горещите летни месеци, част от тесните улици на града са покрити с цветни чадъри, които обезпечават сянка на преминаващите пешеходци. Кабелите на покрива са опънати с многочислени чадъри, които оказват помощ за изстудяване на пътните платна по изобретателен и доходоносен метод. По този метод се обезпечават сенчести зони и опция за разходка макар високите летни температури.

Разпръскване на " суха мъгла "

През 2009 година, Mori Building Co., Ltd. е почнала употребата на автоматизираната система за ръководство на " суха мъгла ", енергийно ефикасна охладителна система, която е конфигурирана още през лятото на 2006 година за повишение на комфорта на посетителите и информираността за икономисване на сила. Към своята работа системата ползва правилото, на който дърветата охлаждат въздуха посредством изпаряване, като посредством напръскване на мъгла с извънредно фини частици от дюзите съумява да охлади работната зона с 2-3 °C.

" Живи стени " и " Зелени коридори "

През последните десетилетия стана всеобща процедура в доста страни да се употребяват зелени стени и покриви или така наречените " живи стени ", за да се смекчи резултатът на градския остров на топлота, топлите талази и световното стопляне. " Зелените коридори " пък са доста ефикасен метод за изстудяване на пътните платна, междублоковите и отворените пространства в градска среда, като по този метод се понижава температурата по натурален метод и се подсигурява по-комфортен и безвреден живот в летните месеци.

Калкулатор за топлинен показател

Да бъдем осведомени за топлинния показател към нас е от значително значение. Институтът за световно здраве в Барселона показва информация за топлинния показател, който е калкулиран от температурата на околната среда и относителната мокрота. По този метод се правят оценка рисковете по време на горещи талази и високи температури, предизвестява се за изискванията, рискови за човешкото здраве. Пет равнища на топлинен стрес са показани както следва: " Безопасно ", " Внимание ", " Изключително внимание ", " Опасност " и " Изключителна заплаха ", съответстващи на разнообразни комбинации от температури и относителна мокрота.

Пет равнища на топлинен стрес
Източник: Институт за световно здраве в Барселона/ 3eNews

Предложения за положителни решения в България

Важно е решенията да се ползват паралелно и от ръководството, и от жителите. Чрез държавно и локално ръководство се дефинират политики и ограничения водещи към корпорациите и жителите, което следва да води към смяна на държанието. По този метод хората могат да поемат отговорност посредством интензивно присъединяване, смяна на навиците си и като си взаимодействат с държавното управление и бизнеса.

Свързани с държавно и локално ръководство:
Въвеждане на условия за материалите и цветовете на фасадите Топлоизолиране на постройките и подкрепяне на процесите, свързани с потреблението на различни източници на енергия Въвеждане на финансови тласъци за зелени покриви и фасади Създаване на лимитирани зони за понижаване на трафика Подмяна на автопарка с електрически транспортни средства Създаване на велосипедна мрежа и зелени, рекреационни зони Подобряване успеваемостта на обществените пространства и неизползваните площи Инсталиране на умни интерактивни табла за осведомление на жителите за настоящи топлинни рискови фактори.
Свързани с гражданското присъединяване:
Изолиране на жилището за възстановяване на топлинния комфорт Използване на материали с висок коефициент на отражение Засаждане на дървета и растителност в кварталите Кандидатстване за " Енергиен документ " на постройките и възстановяване на енергийната им ефективност Избягване на шофирането - вървене пешком, каране на колело Използване на електромобили Използване на умни приложения и уреди за понижаване на енергията Повече интензивност и осведоменост за това какво се случва към нас и какво зависи от нас, с цел да се усъвършенства метода на живот и комфорт.
В последните години все по-често се следят отрицателни последици от смяната на климата, включващи явления като остров на топлота, горещи талази, засушавания и естествени бедствия в Европа и в България. Това пък от своя страна въздейства върху метода и качеството на живот. Препоръчително е жителите да бъдат добре осведомени и да вземат участие интензивно в акции за възстановяване на климата. Държавното и локално ръководство да носят отговорност по въвеждането на финансови тласъци за зелени покриви и фасади, потребление на електрически автомобили и умни технологии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР