Връзката между качеството на висшето образование, финансирането на висшите училища

...
Връзката между качеството на висшето образование, финансирането на висшите училища
Коментари Харесай

Акад. Денков се срещна с Националното представителство на студентските съвети у нас

Връзката сред качеството на висшето обучение, финансирането на висшите учебни заведения и достъпа до обучение за всички студенти разясниха на среща министър-председателят акад. Николай Денков и управлението на Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС) в България. Предложението на държавното управление за отпадането на таксите за образование на студентите държавна поръчка в университетите, което сега е на публично разискване, беше единомислещо подкрепено от членовете на НПСС. Студентите показаха мнение, че качеството на образованието е най-големият проблем в системата и е най-важното за бъдещето на младежите. Премиерът акад. Денков акцентира, че когато страната финансира едно висше учебно заведение, то обществените средства би трябвало да бъдат свързани с това по какъв начин се обезпечава качеството на образованието.

„ Финансирането би трябвало да бъде обвързано с качеството на преподаване и вашето мнение в това отношение е доста значимо и би трябвало да бъде регистрирано ”, съобщи министър председателят пред младежите. Диалогът на държавното управление със студентите ще продължи и в бъдеще.

По връзки на настояванията на студентите за увеличение на средствата за ремонт на общежитията в страната, както и на размера на студентските и докторантските стипендии , министър-председателят акад. Денков се ангажира страната да продължи да работи в тази посока. В бюджета за 2024 година са планувани спомагателни 100 млн. лева за тази цел.

Студентите регистрираха като позитив, че стипендиите са се нараснали от 1 октомври предходната година. От 85 лева минималната стана 120 лева, а оптималната се подвигна от 180 на 200 лева Премиерът напомни, че за по-високите стипендии бяха отделени 6 млн. лева обществени средства до края на 2023 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР