Връзката между броя на пожарите и горещината е неоспорима, казва

...
Връзката между броя на пожарите и горещината е неоспорима, казва
Коментари Харесай

Климатологът Симеон Матев: Връзката между пожарите и жегите е неоспорима

Връзката сред броя на пожарите и горещината е неоспорима, споделя климатологът Симеон Матев, помощник в катедра " Климатология, хидрология и геоморфология “ на Софийския университет " Св. Климент Охридски “.

" Има директна връзка сред броя на пожарите и продължителността и интензивността на горещите талази, които се случват в Европа, а и по целия свят. Поне за нашата страна индикативен е фактът, че най-вече пожари има през най-горещите лета досега – това са 2000 година, 2007 година и 2012 година ", споделя Симеон Матев.
 
По думите му, за образец може да се вземе миналото лято на 2022 година, което в Западна Европа е било най-топлото лято от началото на инструменталните метеорологични наблюдения. Данните демонстрират, че тогава броят на зародилите пожари на територията на Европа се е нараснал със 159%, спрямо миналите 10 години, като площта на изгорените територии е с била 128% повече, което е извънредно доста и се дължи на високите температурите и на рисковите горещини.

Изминалата 2022 година не е била толкоз тежка за България, твърди Симеон Матев. " И въпреки за нашата страна лятото на 2022 година да не е било най-топлото лято, за огромна част от страните от Западна и Централна Европа това е било най-горещото лято и дружно с това бяха регистрирани голям брой пожари ", изяснява той пред .

Тази година обаче обстановката е по-различна. Окончателните данни за тази година занапред ще излизат, само че към този момент се знае, че продължителната гореща вълна в Европа през юли 2023 година стана причина за отбелязването на рисково високи температури по Средиземноморието – 48°C в Сардиния, 47°C в Сицилия и 46,4°C на Пелопонес. Юли 2023 година е бил най-топлият месец юли в инструменталната история на Африка, Азия и Южна Америка, като 9,3% от площта на Земята е била с рекордно високи температури. А данните за август занапред ще бъдат обработвани и показани.

" Лято с лято не си наподобяват, както във връзка с синоптична конюнктура, по този начин и във връзка с температурен и валежен режим “, споделя Симеон Матев. И съгласно думите му, до момента в който предишното лято сухото и горещо време беше в Северозападна Европа, тази година имаме горещо и изсъхнало време в Южна Европа и по-специално в целия Средиземноморския район.

" Това горещо време, за благополучие, стартира да се осъществя след средата на юли, само че изгледите в дълготраен проект са тези горещини да продължат доста дълго време – и през август, и през септември. Нашата страна също спада към тази гореща зона и ще бъдат измерени температури от 40 и повече градуси, а това допуска едно огромно повишаване на риска от пожари “, споделя Симеон Матев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР