Връщат домашния патронаж за новородени. Проект на здравното министерство предвижда

...
Връщат домашния патронаж за новородени. Проект на здравното министерство предвижда
Коментари Харесай

Връщат домашния патронаж за новородени |

Връщат домашния патронаж за новородени. Проект на здравното министерство планува медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти да обезпечават здравни грижи на децата до 14 дни, в домашни условия – след изписването от лечебното заведение.

Това включва здравно-информационни и промотивни действия, с които да се повиши компетентността на младите родители за подсилване и възстановяване на здравето на детето, кърмене и здравословно хранене, здравословна среда и хигиеничен режим.

Дейностите ще се извършват независимо или по предопределение на доктор от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти, работещи в амбулаторията за първична здравна помощ, в която е определения общопрактикуващ доктор на детето.

Друго предложение на здравното министерство планува лицата над 18-годишна възраст с психологични болести, да имат опция за осъществяване на зъболечение под обща упойка в границите на пакета здравни действия, обезпечен от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Това може да се реализира след обширен обзор от експерт психиатър със умозаключение, което съдържа диагноза за психологично заболяване и нуждата от обща упойка за осъществяване на денталното лекуване, като е планувано и интензивно наблюдаване при нужда след анестезията.

Предложенията са включени в Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2019 година за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който беше оповестен през днешния ден, 9 юли, за публично разискване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР