Връщането на работа след карантина или самоизолация трябва да бъде

...
Връщането на работа след карантина или самоизолация трябва да бъде
Коментари Харесай

Експерт: Връщането на работа след карантината трябва да е постепенно

Връщането на работа след карантина или самоизолация би трябвало да бъде последователно, това ще помогне да се понижи стресът на служащия и той да резервира имунитета си, предава ТАСС.

В същото време работодателите би трябвало да ревизират температурата на служащите, да им обезпечават персонални защитни средства и постоянно да дезинфекцират работните пространства.

" В естествена конюнктура работещите хора постоянно вървят на отмора. Въпреки че средностатистическия служащ не почива по три месеца, всички знаем какъв брой е мъчно да се върнем на работа - по-бързо се уморяваш, по-трудно е да се концентрираш ", сподели психологът Елена Пояркова.

Според нея ходенето на работа към момента предизвиква стрес за служащите. " Работодателите би трябвало да схванат и одобряват, че ходенето на работа също ще бъде съпроводено от дезадаптация, даже в случай че работата не е спряла е служащите са работили почасово или от у дома. Първият стрес идва от влизането в метрото или друго транспортно средство с доста хора - шумът, глъчката, хората, - това ще се отрази стресово на организъм, привикнал на тишината вкъщи ".

В взаимозависимост от работата евентуално чиновниците ще се приспособяват бързо към новите условия, споделя психологът.

Други специалисти поучават работодателите, които желаят да подкрепят безболезненото връщане на чиновниците си на работа, първо да проведат няколко онлайн срещи с тях. Сред препоръките за понижаване на напрежението на чиновниците е и работодателите или шефовете на отдели да изготвят къс и елементарен лист със задания за чиновниците в първия им ден в офиса, или указания по какъв начин да понижат напрежението на работното място - да вземем за пример по какъв начин да възстановят режима на сън.

Други специалисти поучават започването на работа да не пречи на противоепидемичните ограничения, като първоначално служащите могат да идват на смени на работа в един ден, а други - на смени в другите отдели - да вземем за пример ръководители на отдели, ръководители на продажби, а счетоводители, юристи, ИТ разработчици, PR експерти, могат да работят от у дома известно време по взаимно единодушие на страните. В отделите, които са основани в намерено пространство, където работят десетки експерти, наложително би трябвало да има построени стъклени загради, а работата на чиновниците да бъде проведена на смени.

Различен старт на работната седмица също би бил в интерес на психическото здраве на служащите - да вземем за пример, кратко работно време, или работна седмица, която стартира от сряда, не от понеделник.

Експертите предизвестяват и че чиновниците, които дълго време не са се виждали онлайн, евентуално ще прекарат множеството от работното си време в диалози, вместо в работа. Съветът за реакция при такава обстановка е мениджърите да провеждат особено място и време за диалози при съблюдаване на санитарните условия на неразпространение на ковид, а чак по-късно да преминат към разискване на бизнес задания, работа в екип и установяване на съответни периоди по този начин, че чиновниците да се приспособяват оптимално към работния развой.

Говорейки за организацията на работния развой в офиса, специалистите припомнят, че работодателите не би трябвало да губят зоркост и да продължат да следят здравословното положение на чиновниците. Препоръките са да се мери температурата на чиновниците, гостите и посетителите на офисите, като това става на входа и на изхода, а показанията се записват в специфичен дневник.

Като мярка за по-лесното възвръщане на хората в офиса специалистите предлагат на работодателите да обезпечат защитни средства и дезинфектанти, с цел да може чиновниците да се усещат сигурни, че няма риск за здравето им.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР