Враждуващите страни в Йемен вероятно ще се споразумеят за удължаване

...
Враждуващите страни в Йемен вероятно ще се споразумеят за удължаване
Коментари Харесай

Йемен се подготвя за нови военни действия

Враждуващите страни в Йемен евентуално ще се спогодят за удължение на примирието, което изтича във вторник, но всички страни внимателно се приготвят за нови военни дейности. Това заяви " Ройтерс ", като цитира служител от политическото управление на Южен Йемен.

Примирието е в действие от април, защото някои районни сили се стремят да излязат от седемгодишния боен спор на обединението, водена от Саудитска Арабия, против присъединените към Иран хуси в Йемен. В спора бяха убити десетки хиляди хора, а милиони други подложени на апетит.

Организацията на обединените нации настоява за шестмесечно удължение на примирието, оповестиха два източника на " Ройтерс " предходната седмица.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън посети Саудитска Арабия и обяви съглашение със саудитското ръководство за " задълбочаване и разширение " на прекратяването на огъня. 

Амр ал-Бид, почитан член на Южния временен съвет (STC), който е част от подкрепяния от Саудитска Арабия съюз против хусите, сподели, че офанзивите на хусите не престават макар примирието, което допуска, че те се пробват да укрепят позициите на фронта.

" Смятаме, че хусите в този момент са удовлетворени от примирието и може би ще го удължат. Но в това време войната идва. Подготовката за война се случва ", сподели Бид пред кореспонденти по време на посещаване в Лондон. " Смятаме, че би било наивно да не се подготвим за война с хусите.

Специалният делегат на Организация на обединените нации в Йемен сподели по-рано този месец, че макар че има внезапен спад във военните действия и двете страни са докладвали за хипотетични нарушавания, както и за нови укрепления и подкрепления на войските на основните фронтови линии.

Двамата бяха разочаровани от прилагането на цялостните условия на договорката, която включваше разрешаване на кораби с гориво да дебаркират в следеното от хутите пристанище Ходейда, някои търговски полети от столицата Сана, която също е под контрола на групата, и договаряния за наново отваряне на пътища в оспорван район Таиз.

Главният договарящ на хусите предходната седмица упрекна водената от Саудитска Арабия коалиция, че е " безотговорна и арогантна ", тъй като не е изпълнила избрания брой доставки на гориво и полети. Правителството разкритикува отказа на хусите да отворят още веднъж основните пътища в Таиз.

Бидх сподели, че няколко анти-хуси фракции желаят разрешаване на въпроса с Таиз, преди да се спогодят за удължение, наблягайки това, което съгласно него е предизвикването, породено от другите цели на техния муден съюз в новия президентски съвет, образуван през април под егидата на Саудитска Арабия.

Съветът за политическо управление, който пое пълномощията на интернационално приетия президент в заточение, се състои от осем члена, които имат общ зложелател в хусите, само че им липсва сплотяваща тактика. Той включва няколко водачи на въоръжени групи, подкрепяни от Обединените арабски емирства в многостранния спор.

Хусите значително управляват севера и множеството огромни обитаеми центрове.

Бидх сподели, че продължителността на всяко удължение на примирието все още не е ясна, въпреки че би трябвало да е по-дълго от двумесечния интервал, който към този момент беше трансфериран един път.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР