Врачанският окръжен съд остави без уважение молбата на лишения от

...
Врачанският окръжен съд остави без уважение молбата на лишения от
Коментари Харесай

Окръжен съд – Враца отказа на лишен от свобода да замени наказание му „доживотен затвор“ за убийство с „лишаване от свобода“ за срок от 30 години

Врачанският областен съд остави без почитание молбата на ограничения от независимост Е. К. наказването му „ пожизнен затвор “ за осъществено ликвидиране да бъде сменено с „ отнемане от независимост “ за период от 30 години.

Частното наказателно дело № 759/23 в Окръжен съд - Враца бе формирано след импортирана молба от наказания Е. К. да бъде сменена присъдата му „ пожизнен затвор “ с „ отнемане от независимост “ за период от 30 години.

От материалите по делото излиза наяве, че същият е изтърпял в действителност 26 години 10 месеца и 15 дни от наказването си. От управлението на Затвора – Враца, където той изтърпява присъдата си, са дали негативно мнение по отношение на това дали молбата на Е. К. да бъде почетена, като са взели поради цялостното му държание по време на престоя му там, без значение, че официално дава отговор на условията на член 38а алинея 3 от Наказателен кодекс.

В правосъдното съвещание представителят на Окръжна прокуратура - Враца изрази мнение, че молбата е неоснователна и следва да бъде оставена без почитание. Прокурорът смята, че е налице единствено формалното съображение за подмяна на наказването " пожизнен затвор " с наказване " отнемане от независимост ", а точно наказаният е изтърпял повече от 20 години от присъдата си.

Като взе поради обстоятелствата и събитията по делото и изслуша страните, съдът одобри, че молбата на Е. К. е неоснователна и би трябвало да бъде оставена без почитание. Разпоредбата на чл.38а ал.3 от Наказателен кодекс планува опция наложеното наказване " пожизнен затвор " да бъде сменено с наказване " отнемане от независимост " за период от 30 години, в случай че наказаният е изтърпял не по-малко от 20 години.

Тази безспорна материална причина в тази ситуация е налице. С въвеждането на института " подмяна на наказването „ пожизнен затвор “ с „ отнемане от независимост ", законодателят е изразил визията си, че наказаните на пожизнен затвор след изминаването на нескончаем интервал от време - най-малко 20 години, през който са посочили, че се поправят, следва да получат опция за замяната на това тежко наказване с по-леко, каквото е лишаването от независимост. Уважаването на молбата за подмяна на наказването е предпоставено от извод, че наказаният се е поправил, превъзпитал и е показал трайна наклонност за безпроблемно ресоциализиране в обществото. По това дело съдът одобри, че няма данни да е настъпила трайна, продължителна, сигурна и дълготрайна смяна у ограничения от независимост Е. К. и остави молбата му без почитание.

Определението на Окръжен съд – Враца не е дефинитивно, а предстои на обжалване или митинг в законоустановения период пред Апелативен съд – София.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР