Врачанин сигнализира, че няма къде в града да бъдат предавани

...
Врачанин сигнализира, че няма къде в града да бъдат предавани
Коментари Харесай

Сигнал до BulNews: Врачанин установи, че в града няма къде да се изхвърлят непотребните лекарства /снимки/

Врачанин алармира, че няма къде в града да бъдат излъчени непотребни медикаменти.
Вчера в редакцията на BulNews дойде Тихомир Петков с една торба с хапчета. Той описа, че от известно време се пробва да откри къде във Враца могат да бъдат предадени медикаменти с изминал период на валидност, както и такива, които към този момент не се одобряват.
По негови думи, той схванал коя компания дава отговор за изземането на хапчетата. Мъжът разговарял със чиновник в склада на сдружението, който обаче му дал отговор, че заради вътрешнофирмени условия, към този момент не ги одобряват. 
Тогава Тихомир бил посъветван да посети общината, откъдето бил препратен към Регионалната ревизия по околната среда и водите. Той твърди, че чиновниците в Регионална инспекция за опазване на околната среда се държали жестоко с него. Когато ги попитал какво да прави с торбата с медикаменти, които по една или друга причина към този момент не му влизат в приложимост, му бил заложен въпросът: „ Защо не ги пиете тия медикаменти, а желаете да ги изхвърлите? “.
Според Петков, от Регионална инспекция за опазване на околната среда му дали описи с компании, които дават отговор за изземането на разнообразни артикули, излезли към този момент от приложимост, само че не видял на никое място отговор на въпроса, с който той бил отишъл.
Изхвърлянето на медикаменти в коша за отпадък, в мивката или в тоалетната крие доста рискове. При едни идеални условия, това действие би подлежало на сурови наказания.
След приключване на периода на лекарствения артикул, той става неспособен за приложимост, затова би трябвало да бъде погубен. Изхвърлянето на хапчета тук-там като контейнери и канализация може да докара до огромни вреди на хора, животни и заобикалящата ни природа.
Когато артикул с изминал период на валидност попадне в коша за отпадък, заплахата от отравяне и неприятни последици е огромна.
Когато негодно към този момент лекарство попадне в канализацията посредством мивката или тоалетната, не постоянно пречиствателните уреди съумяват да го филтрират. Следователно, продуктът автоматизирано попада в почвата и има голям риск за опазването на околната среда. Подпочвени реки водят нечистата вода до разнообразни водоеми с богата флора и фауна, и още веднъж може да се стигне до замърсяване и отравяне.
„ Не желая да упреквам, да се заяждам с някого, нито с която и да е институция. Обръщам се към вас с молбата да извършите обществен този проблем, който съгласно мен касае всеобщо хората, само че може би никой няма време, с цел да му обърне внимание. Идеята ми е посредством този сигнал да се даде публичност на това и скоро още веднъж да има къде да можем да предаваме медикаменти, които към този момент не одобряваме или пък са с изминал период на валидност “, споделя Тихомир Петков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР