Впонеделник бразилците отбелязаха годишнина от обсадата на президентския дворец, парламента

...
Впонеделник бразилците отбелязаха годишнина от обсадата на президентския дворец, парламента
Коментари Харесай

Политическото разделение в Бразилия: Година след бунта в столицата

В понеделник бразилците означиха годишнина от обсадата на президентския замък, Народното събрание и други здания в столицата Бразилия от поддръжници на някогашния президент Жаир Болсонаро, които оспорваха изборите, довели до връщането на президента Лула да Силва на поста. Мнозина съпоставят обсадата с нападението през 2021 година от последователи на някогашния американски президент Доналд Тръмп против Капитолия в Съединени американски щати.  

Това споделя журналистът на Voice of America (VOA), Едгар Масиел в своя репортаж от Сао Пауло. Масиел оповестява, че една година по-късно, макар напъните за помиряване, бразилците остават мощно разграничени.  

Една седмица след встъпването в служба на сегашния президент Лула, в Бразилия протестиращи, облечени в зелено и жълто, поддръжници на някогашния президент Жаир Болсонаро нахлуват в публични здания.  

Предизборната борба през 2022 година сред Лула и Болсонаро е най-ожесточената в историята на бразилската народна власт. Лула завоюва с два милиона гласа, а поддръжниците на Болсонаро твърдяха, че електронните машини за гласоподаване са били подправени, с цел да обезпечат успеха му. 

Недоволни от резултатите, те опустошиха президентския замък на Бразилия, Паласиу ду Планалту, Националния конгрес и Върховния съд. Полицията арестува повече от две хиляди души, оповестява VOA

Една година по-късно производството против хипотетичните причинители продължава. Тъй като обсадата се смята за закононарушение против страната, делата се поемат от Върховния съд. 66 души са в ареста, като 30 от тях към този момент са наказани за опит за събаряне на управлението. Присъдите варират до 17 години затвор.  

През 2023 година комисия на Конгреса упреква някогашния президент Болсонаро, че е взел участие в организирането на нападенията. Срещу Болсонаро се води следствие, само че не са му повдигнати обвинявания. Бившият водач твърди, че по време на конгресното следствие му е било отказано правото да се отбрани. 

Според оповестено в неделя изследване, извършено от  Quaest Institute, девет от 10 бразилци не утвърждават митингите.   

Една година по-късно измежду доста бразилци се следи безпокойствие, предава VOA .   

" Мисля, че всеки гласоподавател, който е дал своя вот, се е почувствал обиден от нахлуването. Сякаш гласът ми не беше признат ", споделя Ектор Гомеш, преподавател по биология, който към момента се усеща угрижен от случаите преди една година.  

" Семейството ми е евангелистко и болшинството гласоподава за Болсонаро. Дори година по-късно към момента има разногласия и съревнование. Имам възприятието, че към момента сме разграничени като страна ", счита Патрисия Толентино. 

За да означи една година от атентатите, президентът Лула привиква политически водачи, министри и губернатори на гала в Бразилия, оповестява Едгар Масиел.  

През 2023 година държавното управление на Лула работи за понижаване на антидемократичния напън с позитивни стопански резултати. Правителството приключи годината с равнище на безработица от седем пункта - най-ниското от 2015 година насам. Инфлацията също е намаляла, а държавното управление регистрира повишение на междинния приход на бразилците.   

" Това не е противоотрова или безпогрешна ваксина. Бразилското общество остава разграничено. Ако изборите бяха през днешния ден, социологическите изследвания демонстрират, че Лула и Болсонаро към момента щяха да си поделят гласовете на гласоподавателите. Политиката е структура, а бразилската народна власт остава нежна " , счита политологът Родриго Прандо. Добрите стопански индикатори не са задоволителни, с цел да се решат разликите сред левите поддръжници на Лула и десните поддръжници на Болсонаро, безапелационен е той. 

Експертите предизвестяват, че тези разделения няма да приключат скоро в Бразилия. Болсонаро не може да се кандидатира още веднъж, само че неговите десни поддръжници са решени да слагат на власт през 2026 година претендент със сходни възгледи и да отстранят левицата от властта. В същото време левите са решени да я задържат, разяснява журналистът на VOA .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР